lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Termín oddlžovania nemocníc pred transformáciou zatiaľ nie je známy Bratislava 7. mája (TASR) - Ministerstvo financií zatiaľ nechce konkretizovať svoju predstavu o termíne oddlžovania ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 7. mája (TASR) - Ministerstvo financií zatiaľ nechce konkretizovať svoju predstavu o termíne oddlžovania štátnych nemocníc pred ich transformáciou na akciové spoločnosti. "Obe ministerstvá spolu intenzívne rokujú, a preto je predčasné sa k danej téme v tejto chvíli vyjadrovať," povedala pre TASR Patrícia Malecová Šepitková z oddelenia komunikácie s verejnosťou rezortu.Ako počas týždňa uviedol šéf rezortu Ivan Mikloš, ministerstvo si chce byť isté, že sa transformácia naozaj zrealizuje. "Preto tlačíme na to, aby boli pripravené transformačné projekty a keď budú pripravené, ako aj opatrenia, ktorými zabezpečíme, aby do budúcna dlhy ďalej nenarastali, potom sme avizovali, že áno, vieme o tom a počítame s tým, že súčasťou transformácie musí byť oddlženie," konštatoval. V opačnom prípade by nemocnice po premene na obchodné spoločnosti išli podľa jeho slov do konkurzov.Oddlžovanie bude mať neutrálny dopad na deficit štátneho rozpočtu, vysvetlil Mikloš. "Aj keby sme nerobili transformáciu a oddlženie nemocníc, tak ten dlh, ktorý vytvárajú, nám ide do výdavkov a do deficitu, čiže bez ohľadu na to, či to bude dlh, ktorý nebude vykrytý, alebo či si požičiame, alebo získame peniaze z iných zdrojov a zaplatíme ten dlh, z hľadiska deficitu oddlženie teda nebude znamenať ani viac, ani menej. Nezvýši nám to deficit." Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v tejto súvislosti viackrát avizoval, že potrebné prostriedky sa budú musieť hľadať v rámci mimorozpočtových zdrojov.Dlh štátnych zdravotníckych zariadení dosiahol ku konca roku 2010 takmer 209,36 milióna eur. Medziročný rast predstavoval 93,9 milióna eur. Najväčšiu časť dlhu, vyše 51 percent, tvorili záväzky voči dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok. Štátne zariadenia tiež napríklad dlhujú Sociálnej poisťovni či dodávateľom plynu, vody a energií.Nemocnice by sa mali podľa návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach transformovať do konca tohto roka. V odôvodnených prípadoch by sa tento termín mohol posunúť o pol roka. Pred týmto krokom by sa malo realizovať oddlženie. Nemocnice sa už v minulosti oddlžovali dvakrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré budú musieť do 15 rokov vrátiť s dvojročným odkladom splátok.Za kľúčový faktor, ktorý prispeje k splácaniu záväzkov štátnych nemocníc, považuje rezort zdravotníctva ich zásadnú racionalizáciu. Vláda preto v polovici apríla odobrila opatrenia navrhnuté ministerstvom, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu situácie. Medzi tie bude patriť optimalizácia lôžok, komplexná reštrukturalizácia štátnych príspevkových organizácií, zavedenie platby za diagnózu, reforma liekovej politiky a opatrenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne napríklad v oblasti výberu poistného.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.