lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: UNB znížila svoj dlh na 18 miliónov eur Bratislava 27. novembra (TASR) - Najväčšia slovenská nemocnica, Univerzitná nemocnica Bratislava skončila v októbri so ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 27.11.2013 categoryDenné správy

Bratislava 27. novembra (TASR) - Najväčšia slovenská nemocnica, Univerzitná nemocnica Bratislava skončila v októbri so stratou 18 miliónov eur. "UNB dosiahla v októbri najlepší prevádzkový hospodársky výsledok za uplynulé tri roky. Medziročne sa vedeniu nemocnice podarilo znížiť stratu o viac ako 50 percent, o 21 miliónov eur," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.Podľa riaditeľa UNB Miroslava Bdžocha je to výsledok dlhodobých stabilizačných a úsporných opatrení v oblasti nákladov na lieky, energie, nadčasovú prácu, zvýšením počtu výkonov a odliečených pacientov. "Dlhodobo rizikovým faktorom je havarijný stav budov a zariadení a rastúce mzdy," upozornil.Nemocnica má mať vďaka tomu, že sa realizuje viac výkonov, aj viac finančných prostriedkov a pacienti zároveň kratšie čakajú na operácie. Počet ukončených hospitalizácií stúpol medziročne o 11 percent.Univerzitná nemocnica dnes v rámci racionalizácie avizovala zlučovanie chirurgických a internistických kliník. Reštrukturalizáciou zatiaľ prešli rádiologické pracoviská. "Pracoviská, ktoré dlhodobo neplnia výkonnostné kritériá, očakávajú zmeny," uzavrela Stano Maťašovská.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.