lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: V. ZÁHORČÁK: Dostavba nemocnice bola, je a bude našou prioritou Michalovce 10. mája (TASR) - Podľa vyjadrení vedenia mesta Michalovce je jeho hlavnou prioritou v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Michalovce 10. mája (TASR) - Podľa vyjadrení vedenia mesta Michalovce je jeho hlavnou prioritou v súvislosti s budúcou správou Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru spoločnosťou Vranovská investičná dobudovanie rozostavaného nemocničného monobloku. O dočasnom, 20-ročnom prevode akcií tohto, ako aj ďalších troch zdravotníckych zariadení Košického samosprávneho kraja (KSK) v prospech nového investora, rozhodli v apríli tohto roka krajskí poslanci."Len-čo sa otvorila téma nejakej transformácie vlastníckych, respektíve iných vzťahov v nemocnici, tak sme dosť tvrdo požadovali, aby sa v tejto súvislosti otvorila aj otázka dostavby nemocnice," konštatoval primátor Michaloviec Viliam Záhorčák (Smer-SD). "Našou prioritou bolo, je a bude dostavba monobloku," poznamenal.Ako dodal, zrealizovaním stavebného diela by mohli byť viaceré nemocničné oddelenia sídliace v tomto čase vo viacerých objektoch na území mesta, prakticky pod jednou strechou, čo je rozumným riešením aj podľa nového investora. "Vranovská investičná, s. r. o., považuje zámer dostavať pavilón za svoju prioritu najmä s ohľadom na centralizáciu nemocničných pracovísk. V súčasnosti sú viaceré pracoviská mimo areálu nemocnice, čo by sa malo v rámci ekonomizácie a zvyšovania efektivity prevádzky zmeniť," povedala pre TASR hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Objasnila, že náklady na stavbu zatiaľ nie sú definitívne, odhadla ich v rozmedzí 10 až 20 miliónov eur."Spoločnosť chce využiť štrukturálne fondy Európskej únie, zdroje v rámci reinvestícií kúpnej ceny, ktorá bude môcť byť použitá len na zhodnocovanie investícií v majetku KSK a vlastné zdroje investora," doplnila na margo formy financovania dostavby nemocnice s tým, že o predbežnom termíne začiatku stavebných prác je predčasné hovoriť.Na základe schváleného uznesenia poslancov je zatiaľ známy iný termín. "Predseda KSK musí do konca roka 2011 vypísať súťaž na koncesionára, aby ten, kto koncesiu získa, mohol nemocnicu dostavať," podotkol Záhorčák. Do tejto súťaže by sa mal podľa Bobríkovej na základe prijatého uznesenia poslancov zapojiť víťaz súťaže na prevod akcií, Vranovská investičná.Hovorkyňa ďalej informovala, že zmluva o dočasnom prevode akcií medzi touto spoločnosťou a KSK bola podpísaná, avšak ešte nie je účinná. Odkladacími podmienkami podmieňujúcimi účinnosť zmluvy sú okrem schválenia uznesenia KSK, uzatvorenie nových nájomných zmlúv, schválenie takzvanej koncentrácie rozhodnutím Protimonopolného úradu SR a súhlas Michaloviec s prevodom akcií na kupujúceho. KSK je vlastníkom deviatich a mesto jednej akcie Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru.Či bude dostavba nemocnice v dohľadnej dobe realitou, je podľa Záhorčáka zložité prognózovať. "Je ťažké povedať, či sa tak stane, chcem veriť, že áno. Je potrebné vložiť nemálo finančných prostriedkov do dostavby, ako aj vybavenia nových zariadení. S Vranovskou investičnou sa chceme rozprávať o tom, ako by vedela zagarantovať naplnenie našich očakávaní. Rokovania sú pred nami," uzavrel primátor.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.