lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: V apríli sa začnú školenia k novému odmeňovaniu nemocníc Bratislava 19. februára (TASR) - Zavedenie nového spôsobu odmeňovania nemocníc sa posúva dopredu, o necelé ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 19. februára (TASR) - Zavedenie nového spôsobu odmeňovania nemocníc sa posúva dopredu, o necelé dva mesiace by sa mali začať školenia užívateľov. Problematike vzdelávania sa venovala aj dnešná konferencia, ktorú v Bratislave organizoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten má zavádzanie tzv. DRG systému na Slovensku na starosti.Podľa šéfky úradu Moniky Pažinkovej chceli zainteresovaným priblížiť ďalšie kroky. Projekt vzdelávania si vyžiada asi sedem miliónov eur, ktoré majú pochádzať hlavne z eurofondov. Vzdelávanie sa má realizovať v dvoch cykloch, prvý cyklus sa bude venovať medicínskej problematike, druhý ekonomickej, priblížil Stanislav Žiaran z Centra pre klasifikačný systém ÚDZS. Prví ľudia boli vyškolení v Nemecku, po vzore ktorého sa DRG zavádza aj na Slovensku.Na zavádzanie DRG je potrebný aj nový katalóg zdravotných výkonov, ten je podľa Pažinkovej pripravený a čaká sa na jeho schválenie. Jeho zakomponovanie do legislatívy by sa malo udiať prostredníctvom vládneho nariadenia z dielne ministerstva zdravotníctva. Prijatie zoznamu má byť potrebné pre úspešné začatie vzdelávania v apríli.Príprava zavedenia nového spôsobu odmeňovania nemocníc nejde podľa pôvodného plánu, zavedenie sa tak očakáva v roku 2016. Od DRG systému, ktorý sa má realizovať podľa nemeckého modelu, sa očakáva, že umožní meranie produkcie nemocnice, čo by sa využilo ako základ pre úhradu zdravotnej starostlivosti. Priniesť tiež má spravodlivé a transparentné odmeňovanie za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ako aj definovanie pravidiel v diagnostickom a terapeutickom procese.Tzv. platbu za diagnózu, presnejšie platbu za skupiny diagnóz, nemá v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko. Dnes je systém úhrad v nemocniciach postavený na platbe za ukončenú hospitalizáciu, ktorú si zdravotná poisťovňa dohodne s nemocnicou na danom oddelení a ktorá nezohľadňuje medicínsku a ekonomickú náročnosť.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.