ZDRAVIE: V roku 2011 sa vírusom HIV na Slovensku nakazilo viac ľudí ako vlani Bratislava 2. decembra (TASR) - Počet ľudí, ktorí sa v roku 2011 nakazili vírusom HIV, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 2. decembra (TASR) - Počet ľudí, ktorí sa v roku 2011 nakazili vírusom HIV, sa oproti vlaňajšku zvýšil."Do 1. decembra máme zaznamenaných 44 nových prípadov HIV infekcie, ktoré boli zachytené na Slovensku," uviedol Peter Truska z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. V roku 2010 bolo pritom zistených 28 novodiagnostikovaných prípadov, čo bol však podľa Trusku len prechodný pokles. Počet nakazených v posledných rokoch stúpa. Najväčší výskyt bol zaznamenaný v rokoch 2008 a 2009, keď diagnostikovali okolo 55 nových prípadov.V porovnaní so svetom sú počty nakazených na Slovensku relatívne nízke. "Podľa organizácie UNAIDS žilo koncom roku 2010 na svete približne 34 miliónov ľudí s HIV, pričom z tohto počtu bolo približne 2,7 milióna novoinfikovaných detí a dospelých," povedal pri príležitosti Svetového dňa AIDS, ktorý si verejnosť pripomína 1. decembra, hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. Napriek tomu je však podľa hlavného hygienika stále potrebné pokračovať v prevencii tohto ochorenia.Monitorovanie HIV/AIDS na Slovensku sa začalo už od roku 1985. Odvtedy bola infekcia HIV diagnostikovaná u 384 Slovákov a na AIDS zomrelo 38 ľudí. "Väčšina prípadov bola zaznamenaná v skupine mužov, ktorí mali sex s mužmi," konkretizoval Šimko.Truska však doplnil, že pri správnej liečbe sa zvyšuje počet ľudí, ktorí prežívajú s HIV infekciou.

Štítky :

Máte po 20-ke a nosíte okuliare či šošovky? Teraz je ideálny čas sa ich zbaviť

Ak patríte k tým, ktorí sa kvôli krátkozrakosti trápia s okuliarmi či šošovkami už od detstva alebo puberty, máme pre vás dobrú správu. Medzi 20. až 25. rokom života sa očná chyba ustáli a práve vtedy je ten najlepší čas podstúpiť laserovú operáciu očí, ktorá vás dioptrií navždy zbaví.