lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Viac ako 60 krajín obmedzuje voľný pohyb ľudí s HIV Bratislava 8. septembra (TASR) - Viac ako 60 krajín v súčasnosti obmedzuje voľný pohyb ľudí, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. septembra (TASR) - Viac ako 60 krajín v súčasnosti obmedzuje voľný pohyb ľudí, ktorí žijú s HIV. Medzi týmito krajinami je dokonca aj 15 európskych štátov. Otázka: "Mám HIV. Do ktorej krajiny môžem vycestovať?, je teda pre ľudí s HIV aktuálna. Preto bola prvýkrát aj do slovenského jazyka preložená Prehľadná príručka 2010/2011. Predpisy na vstup a pobyt ľudí žijúcich s HIV a AIDS. "Dôvodom pre jej vznik je aj napriek súčasnému pokroku v problematike HIV neustále pretrvávajúca stigmatizácia a diskriminácia ľudí žijúcich s HIV, ktorí len na základe svojej diagnózy majú obmedzenú slobodu pobytu a pohybu," informovala TASR Katarína Jirešová, štatutárna zástupkyňa OZ ODYSEUS. Právo na pohyb a pobyt je pritom jedným zo základných ľudských práv. Je ukotvené vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv v článku 13: "Každý má právo voľne sa pohybovať a slobodne si zvoliť bydlisko v tom - ktorom štáte. Každý má právo opustiť hociktorú krajinu, i svoju vlastnú, a vrátiť sa do svojej krajiny." Obmedzovanie voľného pohybu ľudí s touto diagnózou je tak podľa Jirešovej jasným príkladom stigmatizácie a diskriminácie na vládnych úrovniach. Informácie, kam človek s HIV môže a nemôže cestovať, nájde v práve zverejnenej prehľadnej príručke na internetovej stránke hivaids.sk.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.