lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Ženy pri plánovanom rodičovstve siahajú po tabletke alebo krúžku Bratislava 12. mája (TASR) - Medzi najspoľahlivejšie a najpoužívanejšie spôsoby ochrany pred neželaným otehotnením patrí podľa ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 12. mája (TASR) - Medzi najspoľahlivejšie a najpoužívanejšie spôsoby ochrany pred neželaným otehotnením patrí podľa odborníkov hormonálna antikoncepcia. Tá dnes existuje v rôznych formách ako tablety, náplasti či vaginálny krúžok. Podľa čoho sa ženy rozhodujú pre konkrétny typ antikoncepcie zisťoval v 12 krajinách vrátane Slovenska prieskum Choice.Na Slovensku a v Česku sa do prieskumu zapojilo 1850 žien vo veku od 18 do 40 rokov. Kým od lekára získali informácie o dostupných možnostiach hormonálnej antikoncepcie, asi 45 percent žien na Slovensku si chcelo zvoliť tabletu. Následne ich gynekológ informoval o všetkých typoch kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.Podľa výsledkov by sa následne 62 percent Sloveniek rozhodlo pre hormonálny antikoncepčný krúžok, kým tabletku by uprednostnilo 32 percent žien. Pre náplasť by sa rozhodli dve percentá opýtaných. Pre celkom inú formu antikoncepcie by sa rozhodli dve percentá a rovnako dve percentá žien sa ani po poradenstve lekára nevedeli rozhodnúť. Informácie o antikoncepcii ženy nájdu na pripravovanej web stránke www.antikoncepcia.sk."Na Slovensku ženy väčšinou pri pomyslení na antikoncepciu siahajú po tabletke, je to najrozšírenejšia forma antikoncepcie v SR," konštatovala gynekologička Desana Brathová. Poukázala, že ženy sa už začínajú rozhodovať aj pre vaginálne krúžky. "Ide o kombinovanú hormonálnu antikoncepciu, čiže hormóny, ktoré sa nachádzajú v krúžku, sú presne tie, ktoré sú v tabletkách," vysvetlila s tým, že ich výhodou je pomalé uvoľňovanie hormónov. Podľa jej slov pri využívaní krúžkov nedochádza na rozdiel od tabletiek k prienikovému krvácaniu.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...