lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŽILINA: Všeobecní lekári sa zoznámili s programom zatraktívnenia ich odbornosti Žilina 24. mája (TASR) – Rezidentský program, ktorý má zatraktívniť odbornosť všeobecného lekára, posilniť teoretické ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Žilina 24. mája (TASR) – Rezidentský program, ktorý má zatraktívniť odbornosť všeobecného lekára, posilniť teoretické vedomosti a praktické zručnosti medikov a absolventov dnes na 34. kongrese Slovenskej spoločnosti všeobecného lekárstva pre dospelých (SSVLD) SLS v Žiline predstavila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva (MZ) pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková.Zdôraznila, že priemerný vek lekárov v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých a všeobecných lekárov pre deti a dorast je viac ako 55 rokov. „Prvým impulzom na spustenie projektu bola práve táto hrozba. Ďalším bolo, že zatiaľ nemáme legislatívne ošetrený prechod ambulancií od lekárov, ktorí už pracujú, na lekárov, ktorí by do systému prišli. Navyše, nemáme zabezpečené finančne ani legislatívne vzdelávanie lekárov – absolventov lekárskych fakúlt, ktorí by mali záujem o všeobecné lekárstvo. Keď sa nám podarí realizovať všetky tri plány, počas najbližších rokov by sme mohli dostať do systému niekoľko desiatok nových lekárov. Nielen všeobecných, ale aj lekárov so špecializáciami, ktoré nám chýbajú,“ uviedla Palušková.Rezidentský program sa podľa nej skladá z dvoch častí - Medici a Rezidenti. „Časť Medici sa spustí v budúcom školskom roku a zapojí sa do nej 41 medikov z 5. ročníka Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Časť Rezidenti, teda absolventov lekárskych fakúlt, by sa mala spustiť 1. januára 2014, najneskôr 1. marca 2014. Autorom a gestorom projektu je MZ SR. Našou víziou je v nasledujúcich približne desiatich rokoch znížiť priemerný vek lekárov na 45 až 47 rokov,“ povedala hlavná odborníčka MZ pre všeobecné lekárstvo.Na dvojdňovom kongrese, ktorý prináša novinky z rôznych odborov, sa podľa prezidentky SSVLD SLS Zuzany Nedelkovej zišlo vyše 300 lekárov. Upozornila aj na agresivitu pacientov a stratu dôvery medzi lekárom a pacientom. „Mnohí pacienti prichádzajú do ambulancií s tým, že sa im nechce čakať. Dožadujú sa požiadaviek bez toho, že by boli opodstatnené, nechcú si dať mnohé veci vysvetliť. Pacientom bohužiaľ absolútne uniká legislatíva. Neštudujú ju a nezaujímajú sa o ňu. Médiá im ju nepredostierajú a potom v podstate chcú, aby sme my porušovali zákonné normy. A to jednoducho nejde. My máme tiež pravidlá dané zákonom a musíme ich dodržiavať. A prichádza zbytočne k mnohým treniciam,“ skonštatovala Nedelková.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...