lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Na Kysuciach začne fungovať nové pracovisko magnetickej rezonancie Čadca 26. mája (TASR) – V Kysuckej nemocnici v Čadci začne fungovať nové pracovisko magnetickej rezonancie. Elektronická ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 26.05.2019 categoryDenné správy

Čadca 26. mája (TASR) – V Kysuckej nemocnici v Čadci začne fungovať nové pracovisko magnetickej rezonancie. Elektronická aukcia na dodávateľa prístroja bola ukončená, zmluva s víťazom je podpísaná. Prvým pacientom by mala nová magnetická rezonancia slúžiť už v lete.Hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová poukázala na to, že spádová oblasť takmer pre 130.000 obyvateľov sa tak po rokoch dočká kľúčového diagnostického zariadenia. „Pacienti z Kysúc viac nebudú musieť cestovať desiatky kilometrov za vyšetrením do Žiliny, Martina, Ružomberka, Prievidze či Dolného Kubína,“ uviedla.Vyšetrenia magnetickou rezonanciou ročne absolvuje v tejto oblasti takmer 4000 pacientov. "Najviac to ocenia hospitalizovaní pacienti, ktorých často museli prevážať aj do vzdialenejších oblastí. Týmito transportmi trpeli a celkový liečebný proces sa predlžoval,“ povedal riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci a poslanec ŽSK Martin Šenfeld.Podľa Remencovej sa vedenie nemocnice snažilo získať súhlas Všeobecnej zdravotnej poisťovne na zazmluvnenie prístroja šesť rokov. Podarilo sa to minulý rok v júli. "Kvalitné a funkčné vybavenie nemocníc by dnes malo byť štandardom. Aj preto sa snažíme nemocnice a jednotlivé ambulancie postupne modernizovať a vybavovať,“ priblížila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.Novú magnetickú rezonanciu ŽSK obstarával v spoločnom balíku v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva a nemocnicou. Predpokladaná hodnota zákazky bola jeden milión eur. "Podarilo sa nám vysúťažiť prístroj so 60-mesačným servisom v sume 610.000 eur bez DPH. Sprevádzkovaním pracoviska magnetickej rezonancie sa obyvateľom Kysúc zabezpečí komplexná zdravotná starostlivosť. Je v našom záujme, aby prví pacienti mohli absolvovať vyšetrenie na začiatku prázdnin,“ doplnila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.Prestavbu priestorov tak, aby boli prispôsobené vysúťaženému typu prístroja, dokončia v najbližších dňoch. Magnetická rezonancia by podľa Remencovej mala byť spustená do užívania v júli 2019.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: