lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Nemocnica v Komárne vyzvala ľudí, aby prišli darovať krv Komárno 20. marca (TASR) – Komárňanská nemocnica potrebuje krv. Vyzvala preto darcov, aby prišli najvzácnejšiu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 20.03.2020 categoryDenné správy

Komárno 20. marca (TASR) – Komárňanská nemocnica potrebuje krv. Vyzvala preto darcov, aby prišli najvzácnejšiu tekutinu darovať. "Je to možné aj v tomto období, darcovia krvi sú vítaní, pretože neodkladné a život zachraňujúce operácie sa realizujú každý deň. Samozrejme, že pri darovaní krvi platia prísne opatrenia a musia ich dodržiavať všetky transfuziologické oddelenia," uviedla Martina Pavlíková, hovorkyňa skupiny Agel SK, ktorá nemocnicu v Komárne spravuje.Ako pripomenula, riziko prenosu ochorenia COVID-19 transfúziou je minimálne. Dosiaľ nebol publikovaný transfúzny prenos respiračného vírusu. Nemocnica dodržiava viaceré preventívne opatrenia. Jedným z nich je aj selekcia darcov. "Lekár sa aktívne informuje nielen o cestovateľskej anamnéze darcu, ale aj jeho rodinných príslušníkov a osôb, s ktorými bol v úzkom kontakte. Každého darcu informujeme o tom, že má v prípade objavenia sa symptómov respiračného ochorenia do 14 dní po odbere krvi informovať transfúzne oddelenie nemocnice," uviedla primárka oddelenia hematológie a transfuziológie v komárňanskej nemocnici Enikő Radi. Nemocnica Komárno zaviedla aj ďalšie opatrenia. Pri vstupe do nemocnice sa darcom meria telesná teplota a ich vstup je regulovaný, aby ich naraz nevstupovalo veľa. "Do našich priestorov je prísny zákaz vstupu bez ochranných rúšok a dbáme aj na potrebu dezinfekcie rúk. Zabezpečujeme aj takzvanú karantenizáciu koncentrátu červených krviniek, ktoré sa uvoľnia pre pacienta iba v prípade, že darca do 14 dní nenahlási zmenu svojho zdravotného stavu," doplnila Radi.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...