lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Projekt Žijem naplno vzdeláva detských kardiologických pacientov doma Bratislava 30. septembra (TASR) - Nadácia Detského kardiocentra v septembri odštartovala šiesty ročník vzdelávacieho projektu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 30.09.2022 categoryDenné správy

Bratislava 30. septembra (TASR) - Nadácia Detského kardiocentra v septembri odštartovala šiesty ročník vzdelávacieho projektu pre detských pacientov s chorým srdcom Žijem naplno. V rámci neho špeciálni pedagógovia pomáhajú pacientom prekonávať hendikepy spôsobené ochorením. Dosiaľ sa do projektu zapojilo 70 detí. TASR o tom informovala Jana Kadlečíková z Nadácie Detského kardiocentra.Primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra Ľubica Kováčiková vysvetlila, že u detí sa po operáciách vážnych srdcových chýb môžu vyvinúť poruchy psychomotorického a neuropsychického vývoja. Môže ísť napríklad o oslabenie hrubej motoriky, poruchy pozornosti a reči. "Postupne sa u detí môžu objaviť aj komplexnejšie diagnózy, napríklad porucha pozornosti s hyperaktivitou," doplnila.Projekt pôsobí v rámci celého Slovenska. V súčasnosti s pacientmi pracuje sedem špeciálnych pedagógov a tri psychologičky. "Po piatich rokoch úspešného fungovania projektu a pravidelnej komunikácii s malými kardiologickými pacientmi a ich rodinami poznáme významný efekt prace odborníkov - špeciálnych pedagógov s týmito deťmi," dodala riaditeľka Nadácie Detského kardiocentra Mária Kadlečíková.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...