lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: SK SaPA oslavuje Medzinárodný deň sestier a pôrodných asistentiek (2) Bratislava 12. mája (TASR) – Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a pôrodných asistentiek vyjadrila Slovenská ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 12.05.2020 categoryDenné správy

Bratislava 12. mája (TASR) – Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a pôrodných asistentiek vyjadrila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) uznanie a vďaku všetkým sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré pracujú s veľkým fyzickým a psychickým nasadením, aby pomáhali zachraňovať životy. TASR o tom informoval člen Rady SK SaPA Milan Laurinc.Medzinárodný deň sestier a pôrodných asistentiek si pripomenuli aj premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (obaja OĽaNO). V utorok navštívili Detské kardiocentrum v Bratislave – pôvodné priestory v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH), kde aktuálne ešte stále prebieha poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zablahoželali sestrám a poďakovali im za ich prácu."Sestry a pôrodné asistentky sú často vystavené enormnému psychickému tlaku z neustálej snahy byť s pacientom v jeho ťažkých chvíľach, dodávať mu nádej, povzbudenie, rady a pomoc, tešiť sa s ním aj smútiť. I napriek tomu často čelia aj nevľúdnemu, ba až ubližujúcemu správaniu pacientov a členov ich rodín a rovnako časovému stresu z povinností, úkonov a úloh, ktoré táto práca denne prináša. Aj popri tejto záťaži si musia vedieť zachovať pokoj a rozvahu a byť empatické," uviedla prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.Počas pandémie sa podľa Laurinca vo vyspelých krajinách sveta nakazilo približne desať percent zdravotníckych pracovníkov a údaje o počte tých, ktorí ochoreniu podľahli, zatiaľ nie sú známe. "Pri pandémii boli a sú sestry v prvej línii právom uznané za hrdinov, a preto ich musíme ochrániť aj ako matky a otcov svojich rodín. Zaslúžia si, aby mohli pracovať bez strachu, či už pre nedostatok ochranných prostriedkov, alebo pre obťažovanie a útoky. Veríme, že pandémia nám otvorila oči, a na to nezabudneme ani po jej odznení," zdôraznil Laurinc. Dodal, že len v prípade zaistenia zdravia a bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov je možné zabezpečiť v čase COVID-19 komplexnú zdravotnú starostlivosť.Úlohu sestier si pripomína aj Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). "Práca v našom špičkovom ústave je krásna a náročná zároveň. Práca s detským pacientom je 'iná', rozmanitejšia a posúva sestru v poznaní a empatickom prístupe úplne inde ako pri dospelom pacientovi. Vyžadujú sa iné zručnosti a vedomosti z vývinovej psychológie. Odmenou im je detská bezprostrednosť, úprimný úsmev a rýchle napredovanie v profesionálnej oblasti," uviedol generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.Rok 2020 je zároveň rokom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila za Rok sestry a pôrodnej asistentky. Oslavuje ho 20 miliónov sestier a pôrodných asistentiek na celom svete.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...