lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravotnícky personál je na okraji záujmu, tvrdia SLK, SK SaPA a LOZ Bratislava 6. mája (TASR) – Zdravotnícky personál je na okraji záujmu politikov. Tvrdia to zástupcovia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 06.05.2021 categoryDenné správy

Bratislava 6. mája (TASR) – Zdravotnícky personál je na okraji záujmu politikov. Tvrdia to zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK), Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) aj Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Ako uviedli vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii, lekárov, sestry a ostatných zdravotníckych pracovníkov je potrebné zastabilizovať v systéme slovenského zdravotníctva predovšetkým finančne.Šéf lekárskej komory Marian Kollár na jednej strane víta, že plán obnovy počíta s početnými výstavbami, rekonštrukciami zdravotníckych zariadení aj nákupom prístrojov, no tvrdí, že nemajú zmysel, pokiaľ nebude mať kto pracovať. "Nemyslelo sa na stabilizáciu a konkurencieschopnosť zdravotníckeho personálu s okolitými krajinami," uviedol v reakcii na plán obnovy pre oblasť zdravotníctva. To, že nebude dostatok zdravotníkov, bude mať podľa jeho slov dosah na pacienta.Poukázal na to, že aj vďaka pandémii nového koronavírusu sú zdravotníci vyčerpaní či vyhorení. Nesúhlasí s predlžovaním núdzového stavu, či s hospodárskou mobilizáciou. Kritizuje, že si zdravotníci nemôžu brať dovolenky, či dávať výpovede. Hovorí, že aj oni potrebujú "zresetovať a načerpať nové sily".Prízvukoval, že celá Európa si uvedomuje, že so zdravotníckou silou bude veľký problém. Preto sa mnohé západné štáty zameriavajú na to, aby k sebe prilákali túto pracovnú silu z iných krajín.Šéfka SK SaPA Iveta Lazorová doplnila, že zákon o hospodárskej mobilizácii zdravotníci vnímajú ako "donucovací prostriedok", aby zostali pracovať tam, kde nie sú spokojní. Tvrdí tiež, že sa nenašiel priestor na to, aby sa rezorty zdravotníctva a financií zaoberali finančnými prostriedkami pre zdravotníkov. Na to, aby sa Slovensko dostalo na priemer Európskej únie (EÚ), potrebovalo by viac ako 14.000 sestier. Pacienti podľa nej pociťujú to, že už teraz nie je v systéme dostatok sestier.Šéf LOZ Peter Visolajský hovorí o tom, že už teraz na východnom Slovensku chýbajú lekári a na západe, predovšetkým v Bratislave, najviac chýbajú sestry. Podľa jeho slov v najväčšej slovenskej nemocnici – v Univerzitnej nemocnici Bratislava chýba už teraz 500 sestier.Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR kritizuje za to, že tvrdí, že sa situácii zastabilizovania zdravotníckych pracovníkov venuje, no ozajstné riešenie podľa Visolajského nemá. Nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa zástupcom zdravotníckych pracovníkov podľa jeho tvrdenia na spoločnom stretnutí venoval 20 minút. "My sme mu povedali všetky tieto ťažkosti. Aj sme sa pýtali. Výsledok je taký, že keď sme sa pýtali, aké konkrétne riešenia má na stabilizáciu personálu a na zabezpečenie personálu aj do blízkej budúcnosti, tak bola odpoveď, že ideme rekonštruovať nemocnice a nič iné," povedal.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...