lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Žiar nad Hronom: Pre darcov krvi zaviedli v nemocnici špeciálne opatrenia Žiar nad Hronom 20. marca (TASR) - Nemocnica v Žiari nad Hronom, ako aj ďalšie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 20.03.2020 categoryDenné správy

Žiar nad Hronom 20. marca (TASR) - Nemocnica v Žiari nad Hronom, ako aj ďalšie nemocnice spoločnosti Svet zdravia vyzývajú darcov krvi, aby prišli darovať krv aj v tomto období. "Počet darcov totiž pre epidémiu nového koronavírusu v posledných dňoch značne klesol a nemocnica potrebuje doplniť zásoby krvi," informovala Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia.V nemocnici zaviedli pre darcov krvi špeciálne, prísne opatrenia a ponúkajú objednávanie na termín. "Aby darcovia mohli odbery z bezpečnostných dôvodov podstúpiť individuálne, zamedzilo sa ich zhromažďovaniu a boli dodržané prísne hygienické požiadavky, nemocnice zavádzajú možnosť sa na odber objednať a prísť v konkrétny deň a čas," vysvetlila Fedáková.Dodala, že vybrané telefonické linky hematologicko-transfúziologických oddelení budú pre tento účel fungovať 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Rovnako sa na termín darovania krvi môžu záujemcovia objednať mailom.Následne darcovia vyplnia krátky dotazník zaslaný mailom alebo počas telefonického rozhovoru odpovedia na otázky o cestovateľskej anamnéze, kontakte s infikovanou osobou alebo či majú príznaky typické pre nový koronavírus. Potom im príde potvrdzujúca SMS alebo e-mail s ich termínom darovania krvi."Transfúziologické pracoviská nemocníc Svet zdravia však neodmietnu a budú vďačné aj darcom, ktorí prídu na odber neohlásene. V tom prípade budú manažovaní priamo na mieste tak, aby bol zaručený ich komfort a bezpečnosť," podotkla Fedáková.Pracoviská podľa nej zaviedli sprísnený režim už pri vstupe. Darcovia musia mať rúško, prípadne si zakrývať ústa a nos šatkou alebo šálom. Pri vstupe je tiež povinná dezinfekcia rúk. Darca v deň odberu pri vstupe na pracovisko opätovne vyplní dotazník s informáciami o prípadnom rizikovom kontakte alebo cestovateľskej anamnéze a príznakoch ochorenia COVID-19 a zdravotník mu bezkontaktne odmeria teplotu.Fedáková doplnila, že vstup darcov na odber je regulovaný tak, aby sa v priestoroch transfúziologického pracoviska nehromadili. Do odberovej miestnosti vstupujú po jednom, prípadne pri jednotlivých činnostiach dodržiavajú požadované vzdialenosti. Po odbere dostáva darca ďalšie usmernenia.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...