Aká je diéta pri dne?
Dna je nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká poruchou
látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky tejto kyseliny sa ukladajú v
kĺboch a obličkách a spôsobujú potom akútnu bolesť. Základom liečby pri dne je
diéta.
Čo
zjesť a čomu sa radšej vyhnúť?
Vyhnite sa potravinám s
vysokým obsahom purínov, pretože z nich sa tvorí kyselina močová. Patria medzi
ne hlavne mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao,
čokoláda, špenát, chren, cesnak i pivo.
Vhodnými potravinami sú
ovocie, zelenina, obilniny, zemiaky, mlieko, jogurty, čaj a ovocné šťavy.
Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem
tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej.
Dna bola v minulosti
panskou chorobou, lebo ju mávala šľachta, ktorá sa prejedala mäsom a nalievala
alkoholom. Aj štíhli ľudia môžu mať dnu, no obézni na ňu trpia oveľa častejšie.
Znížením hmotnosti a znížením príjmu alkoholu dosiahnete nielen zníženie
hladiny kyseliny močovej v krvi ale aj zníženie cholesterolu. Nikdy sa však
nepokúšajte schudnúť rýchlymi diétami alebo tak, že budete hladovať. Vtedy sa
zvyšuje hladina kyseliny močovej v krvi a aj bolesti kĺbov sa objavujú
častejšie.
Základom diéty je teda striedmosť v jedle i pití!
Dna a odporúčané
potraviny:
· ovocné šťavy,
ovocné čaje, minerálky s nízkym obsahom minerálov
- rastlinné tuky a oleje
- mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné syry, jogurty, tvaroh)
- zelenina a ovocie (vhodné sú najmä čerešne, jahody, čučoriedky a
iné „bobule“, ananás, banány, mandarínky, pomaranče, listová zelenina,
paradajky) - biele i tmavé pečivo, zemiaky, cestoviny, cereálie, múčne jedlá
· korenie:
petržlenová vňať, kôpor, pažítka, rasca, majoránka
Dna a potraviny vhodné len v
obmedzenom množstve:
· káva, slabý
čierny čaj, minerálky s vyšším obsahom minerálov
- maslo, vajíčka, chudé hovädzie mäso, hydina, varená šunka, tofu
- sladkovodné ryby, tuniak, losos
- karfiol, huby, fazuľa, ryža
· slabé pivo, ľahké
víno
Dna a nevhodné
potraviny:
· silné kakao,
silný čaj
- živočíšne tuky, živočíšne bielkoviny
- morské ryby, rybie konzervy, mušle
- mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, divina
- plesňové a tučné syry, údené syry
- špenát, kapusta, chren, cesnak, hrach, šošovica
- čokoláda, marcipán
- ostré korenie, horčica, sójová omáčka
- alkohol (viacstupňové pivá, ťažké vína, destiláty)