Aká je diéta pri dne? Dna je nepríjemné ochorenie. Potrebné je dodržiavanie diéty, ktorej základom je striedmosť a dostatočný príjem ...

Aká je diéta pri dne?


Dna je nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká poruchou
látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky tejto kyseliny sa ukladajú v
kĺboch a obličkách a spôsobujú potom akútnu bolesť. Základom liečby pri dne je
diéta.


Čo
zjesť a čomu sa radšej vyhnúť?


Vyhnite sa potravinám s
vysokým obsahom purínov, pretože z nich sa tvorí kyselina močová. Patria medzi
ne hlavne mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao,
čokoláda, špenát, chren, cesnak i pivo.


Vhodnými potravinami sú
ovocie, zelenina, obilniny, zemiaky, mlieko, jogurty, čaj a ovocné šťavy.
Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem
tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej.


Dna bola v minulosti
panskou chorobou, lebo ju mávala šľachta, ktorá sa prejedala mäsom a nalievala
alkoholom. Aj štíhli ľudia môžu mať dnu, no obézni na ňu trpia oveľa častejšie.
Znížením hmotnosti a znížením príjmu alkoholu dosiahnete nielen zníženie
hladiny kyseliny močovej v krvi ale aj zníženie cholesterolu. Nikdy sa však
nepokúšajte schudnúť rýchlymi diétami alebo tak, že budete hladovať. Vtedy sa
zvyšuje hladina kyseliny močovej v krvi a aj bolesti kĺbov sa objavujú
častejšie.


Základom diéty je teda striedmosť v jedle i pití!


Dna a odporúčané
potraviny:


·        ovocné šťavy,
ovocné čaje, minerálky s nízkym obsahom minerálov



  • rastlinné tuky a oleje

  • mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné syry, jogurty, tvaroh)

  • zelenina a ovocie (vhodné sú najmä čerešne, jahody, čučoriedky a
    iné „bobule“, ananás, banány, mandarínky, pomaranče, listová zelenina,
    paradajky)

  • biele i tmavé pečivo, zemiaky, cestoviny, cereálie, múčne jedlá


·        korenie:
petržlenová vňať, kôpor, pažítka, rasca, majoránka


Dna a potraviny vhodné len v
obmedzenom množstve:


·        káva, slabý
čierny čaj, minerálky s vyšším obsahom minerálov



  • maslo, vajíčka, chudé hovädzie mäso, hydina, varená šunka, tofu

  • sladkovodné ryby, tuniak, losos

  • karfiol, huby,  fazuľa, ryža


·        slabé pivo, ľahké
víno


Dna a nevhodné
potraviny:


·        silné kakao,
silný čaj



  • živočíšne tuky, živočíšne bielkoviny

  • morské ryby, rybie konzervy, mušle

  • mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, divina

  • plesňové a tučné syry, údené syry

  • špenát, kapusta, chren, cesnak, hrach, šošovica

  • čokoláda, marcipán

  • ostré korenie, horčica, sójová omáčka

  • alkohol (viacstupňové pivá, ťažké vína, destiláty)


Autor článku: MUDr. Jana Bendová

Štítky :

Komunita a zdieľanie u onkologických pacientov. Prečo je dôležitá?

Každý z nás pozná niekoho, kto trpí rakovinou. Na Slovensku totiž pribúda ročne 40 000 pacientov s týmto ochorením. Posledné roky ukázali, že...