lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ženy sa boja nemenštruovať V ordináciách sa veľmi často stretávame s názorom, že najlepšia, najzdravšia a najprirodzenejšie je pravidelná, ...

Lekari.sk

V ordináciách sa veľmi často stretávame s názorom, že najlepšia, najzdravšia a najprirodzenejšie je pravidelná, stredne silná a viac menej bolestivá menštruácia. A nie je to len názor generácie žien stredného a staršieho veku, často majú podobný názor aj mladé dievčatá. Len ťažko sa ženy vyrovnávajú s faktom, že moderné antikoncepčné prípravky umožňujú redukovať krvácanie na minimum, alebo ho dokonca úplne eliminujú. Žena sa dokonca môže rozhodnúť pre užívanie v rámci tzv. dlhých cyklov, kedy je menšturácia dokonca len jedenkrát za viac mesiacov.



Poučenie z histórie

Z vývojového hľadiska je pravidelná menštruácia, ktorá trvá od puberty po menopauzu, neprirodzená. Pred šesťdesiatimi až sto rokmi ženy vôbec nemenštruovali. Buď boli tehotné alebo dojčili a následne boli opäť tehotné a to prakticky až do prechodu. Klasických menštruačných cyklov zažili len minimum.

Dnešná žena v produktívnom veku porodí jedno, dve, vo výnimočných prípadoch tri deti. Dojčí skôr krátko a zvyšok života sa raz mesačne trápi s menštruáciou, čo ju obmedzuje v aktívnom aj sexuálnom živote.



Civilizačný problém

Medicína považuje uvedený jav skôr za civilizačný problém, ktorý súčasne so sebou prináša aj rôzne zdravotné riziká:

častejší výskyt cýst na vaječníkoch, polypy v dutine maternice, chudokrvnosť

vyskyt ochorení súvisiacich s nadmerným užívaním liekov proti bolesti

zhoršenie pracovnej výkonnosti

emocionálna nepohoda

ekonomická záťaž

chirurgická intervencia



Argument, že počas menštruácie sa telo ženy očisťuje, nemá taktiež žiadny racionálny podklad.


Silné menštruačné krvácanie je pojem, s ktorým sa stretávame u žien s krvnými stratami 80 mL a viac počas jedného menštruačného cyklu.
Tento typ krvácania je pre ženy väčšinou zaťažujúci a nepríjemný. Má negatívny vplyv na ich fyzické a psychické zdravie, na sociálne správanie ženy a zároveň je aj značnou ekonomickou záťažou.

Na liečbu silného menštruačného krvácania (HMB) sa používajú rôzne postupy :



Nehormonálna liečba: nesteroidné antiflogistiká

Hormonálna liečba: vnútromaternicový systém Mirena®, kombinovaná hormonálna antikoncepcia, gestagény

Chirurgická liečba: ablácia endometria, resekcia endometria, hysterektómia




Chirurgický invazívny zásah sa odporúča len vo výnimočných prípadoch, a to keď už žena neplánuje mať deti, alebo nereaguje na stanovenú hormonálnu liečbu.
Ideálnym riešením, ktoré nenaruší samotnú fertilitu a podstatu ženy – matky, a zároveň prinesie okamžitý návrat k plodnosti po vysadení je perorálna antikoncepcia Qlaira.


V októbri minulého roku získala Qlaira ako jediná perorálna antikoncepcia novú indikáciu v znení : Liečba silného menštruačného krvácania bez organickej patológie u žien, ktoré si želajú užívať perorálnu antikoncepciu.
Naviac, Qlaira je unikátna kombinácia prirodzeného estrogénu a dienogestu v dynamickom dávkovaní, ktoré napodobňuje prirodzený cyklus ženy.







Prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc.

Gynekológ-pôrodník

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.