lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


17 november - Medzinárodný deň predčasne narodených detí Albert Einstein, Isaac Newton, Winston Churchill, Stevie Wonder – to je výber najznámejších osobností, ktoré ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Albert Einstein, Isaac Newton, Winston Churchill, Stevie Wonder – to je výber najznámejších osobností, ktoré sa narodili predčasne.
V súčasnosti sme aj na Slovensku zaznamenali výrazný vzostup predčasných pôrodov (z celkového počtu v roku 2009 bolo až 8%pôrodov pred ukončeným 37. týždňom, čo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zodpovedá klasifikácii predčasného pôrodu). Prečo je tomu tak ?

V posledných rokoch sa materstvo presúva k straším vekovým kategóriám, čím aj riziká komplikácii v tehotnosti narastajú. Pokrok v medicíne spôsobil, že sa pre tehotnosť rozhodnú aj ženy, ktoré by sa vzhľadom k svojim zdravotným komplikáciám (napr. s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, s vrodenými chybami srdca, maternice a pod.) v minulosti pre materstvo nerozhodli. Ďalším faktorom sú aj dostupné techniky asistovanej reprodukcie, pomocou ktorých sa počty detí narodených predčasne zvyšujú vzhľadom k častejšiemu výskytu viacpočetnej tehotnosti.


Starostlivosť o nedonosené deti je na Slovensku zabezpečovaná špecializovanými pracoviskami. Matky s hroziaci predčasným pôrodom pred 32. gestačným týždňom sú odosielané na pracoviská, kde sa o matku a dieťa postará erudovaný tím s potrebným prístrojovým vybavením. Tieto tzv. Perinatologické centrá sídlia v Univerzitnej nemocnici Bratislava v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, vo fakultných nemocniciach Nové Zámky, Martin, Prešov a Košice. V Dérerovej nemocnici sa zameriavajú na starostlivosť o matky s vrodenými vývojovými chybami. Ich novorodenci sú ihneď po narodení transportovaní na príslušné pracovisko Detskej fakultnej nemocnice alebo do Detského kardiocentra. Prognóza veľmi nezrelých detí aj na Slovensku sa vďaka centralizácii predčasných pôrodov a najmä vďaka skvalitneniu liečebno-preventívnej starostlivosti o novorodencov v poslednom desaťročí postupne zlepšuje. Hoci máme neustále nedostatok kvalitných prístrojov a erudovaný personál odchádza za lepšími zárobkami do zahraničia posúvame výsledky našej starostlivosti o nedonosené deti neustále dopredu. Snažíme sa nielen o záchranu života nezrelých a rizikových novorodencov, ale zaujíma nás aj kvalita ich života z dlhodobého pohľadu. Veľa zostávame dlžnými rodinám našich problémových pacientov, ktorých prepúšťame z nemocnice do domácej starostlivosti, pričom by potrebovali lepšiu pomoc, najmä od psychológov, rehabilitačných a sociálnych pracovníkov. Napriek komplikovanému vstupu do života sú však mnohé nedonosené deti veľmi šikovné a často aj nadmerne inteligentné. Sú radosťou pre rodinu a aj pre spoločnosť.
V roku 2009 bol 17.november prvýkrát v histórii vyhlásený Medzinárodnou nadáciou pre starostlivosť o novorodencov EFCNI za Medzinárodný deň nedonosených detí. Cieľom tejto udalosti bolo upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku nedonosených detí a získať podporu. V Európskej únii v súvislosti s týmto dňom prebehne niekoľko podujatí . V Prahe organizuje Združenie rodičov a priateľov nedonosených detí NEDOKLUBKO spolu s Českou neonatologickou spoločnosťou ČLS J.E. Purkyne oslavu už 15.11.2010 v Primátorskom dome. Je spojená s vyhlásením ceny Purpurové srdce, ktorá spája na celom svete komunitu nedonosených detí súcitom a nádejou. Na slávnostnom zhromaždení sa zúčastňujú aj sestry a niektorí rodičia nedonosených detí z Novorodeneckej kliniky M.Rusnáka SZU a UNB. Nosnou témou seminára pre zdravotníkov a rodičov je Dotyk a jeho význam pre podporu rozvoja dieťaťa a vzájomného vzťahu .



Na celoeurópskej úrovni s podporou Európskej únie prebehne už 5. stretnutie EFCNI v dňoch 26.-28. novembra 2010 v nemeckom Freisingu.




Autor: Doc. MUDr.Dariny Chovancovej CSc.,

prednostka Novorodeneckej kliniky M.Rusnáka SZU a UNB

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...