lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


AK TÚŽITE PO ŽIVOTE BEZ OKULIAROV, TENTO ČLÁNOK BY STE SI MALI PREČÍTAŤ Viete čo spája mená Tiger Woods, Mario Balotelli, Lebron James a Veronika Velez-Zuzulová? Áno správne, ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Viete čo spája mená Tiger Woods, MarioBalotelli, Lebron James a Veronika Velez-Zuzulová? Áno správne, všetko sú to skvelí športovci svetovej triedy. Ale nielen to, všetci štyria v minulosti nosili okuliare, či kontaktné šošovky.



Okuliare, ako aj kontaktné šošovky boli kedysi prelomovými vynálezmi a mnohým ľuďom zvýšili a zvyšujú kvalitu ich života. No i napriek tomu väčšina „okuliarnikov“ prirodzene túži po živote bez nich. Okuliare sú často nepríjemným bremenom a kontaktné šošovky môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Aj preto sa alternatívou stáva čoraz populárnejší excimerový zákrok. Hoci nejde o žiadnu novinku, veď vo svete sa dioptrie excimerovými lasermi odstraňujú už takmer 30 rokov, patrí práve očná chirurgia k najrýchlejšie sa rozvíjajúcim odvetvím medicíny.



Aby sme sa o tomto type operácií dozvedeli viac, oslovili sme docenta MUDr. Martina Černáka, PhD., ktorý pracuje ako očný chirurg v EXCIMERi – Očnom laserovom centre v bratislavskej Karlovej Vsi a ktorému do rúk zverila svoje oči aj naša najúspešnejšia zjazdová lyžiarka, už spomínaná Veronika Velez – Zuzulová. Ako sme sa dozvedeli, Veronika si práve EXCIMER nevybrala náhodou. Ide o najstaršie excimerové pracovisko na Slovensku, ktoré sa môže pochváliť nielen viac ako 65 000 zákrokmi, ale aj jediným 7D laserom na Slovensku. A navyše - pred približne desiatimi rokmi tu operovali aj Veronikinho otca.



Pán docent, pre koho je zákrok na odstránenie dioptrií vhodný?

Tento druh zákroku, nazývaný aj ako refrakčný zákrok, je vhodný a najčastejšie vykonávaný u ľudí s krátkozrakosťou, respektíve astigmatizmom, ktorí prekročili hranicu 18 rokov. Využíva sa aj na odstránenie ďalekozrakosti u klientov vo veku nad 35 rokov.



Akých ľudí vo Vašom centre operujete?

Veľmi rozmanitú zmes mladých ľudí, ktorým okuliare či kontaktné šošovky znepríjemňujú život alebo ich obmedzujú pri práci či záľube. Vyhľadávajú nás však predovšetkým aktívne žijúci ľudia a športovci.



Čo je potrebné urobiť ako prvé, ak sa rozhodneme zbaviť okuliarov?

V prvom rade je potrebné odborné očné vyšetrenie. Vyšetrenia v očných optikách a u obvodných očných lekárov nie sú pred excimerovým zákrokom plne dostačujúce, preto je potrebné špeciálne technologické vybavenie. Prvým krokom by teda malo byť vyšetrenie v očnom laserovom centre, kde sa chce klient nechať operovať. Na základe výsledkov mu lekár – oftalmológ odporučí, či a akou metódou je vhodné sa nechať operovať. Konečné rozhodnutie pri výbere metódy je však vždy na klientovi.



Na základe čoho lekár odporučí klientovi operačnú metódu?

Úlohou lekára by malo byť objasnenie všetkých „pre” a „proti” jednotlivých metód. Konečný výber je však ponechaný na klientovi. Samozrejme, nie všetky metódy sú vhodné pre každého klienta, treba zohľadniť viacero faktorov, ako sú výška dioptrií, hrúbka rohovky, ale aj zamestnanie či záľuby klienta, ktorý sa rozhodol pre excimerový zákrok.



Akú operačnú metódu si klienti vyberajú najčastejšie?

Donedávna to určite bola metóda LASEK, avšak vďaka novej technológií SmartPulse, respektíve
jej kombinácie so 7D laserom, sa novým trendom vo svete stáva jediná úplne bezdotyková operačná metóda SmartSurfACE, pre ktorú sa rozhodla napríklad aj Veronika Velez-Zuzulová. Ide o komfortnú metódu pre všetkých, ktorí sa chcú zbaviť okuliarov rýchlo a s minimálnym zásahom do svojich očí. Určitému percentu klientov, najmä klientom s plusovými dioptriami, však stále odporúčame metódu femtoLASIK.



V čom je SmartPulse technológia výnimočná?

Ide o technológiu, ktorá v kombinácii so 7D laserom (EXCIMER je jediným centrom na Slovensku, ktoré vlastní 7D laser a SmartPulse technológiu), prináša skvelú zrakovú ostrosť krátko po zákroku a výrazne skracuje pooperačný diskomfort aj pri povrchových metódach. Klienti zažívajú skutočný „wow efekt”pri zistení, ako dobre vidia bezprostredne po zákroku. Pre ľudí, ktorí sa rezu do oka obávajú, ale najmä pre aktívne žijúcich ľudí a športovcov, je to skvelá príležitosť, ako sa zbaviť okuliarov veľmi komfortným spôsobom.



Na Slovensku máme viacero centier. Na základe čoho si má človek vybrať, kde sa nechá operovať?

Treba si uvedomiť, že oftalmológia je v súčasnosti najrýchlejšie sa rozvíjajúcim odvetvím medicíny,
preto je potrebné sledovať najnovšie medicínske trendy a neustále sa zdokonaľovať po odbornej aj technologickej stránke. Preto by som odporúčal klientom hľadať medzi centrami, ktoré pravidelne obnovujú svoje technické vybavenie a ponúkajú najmodernejšie operačné metódy. Ak narazíte na centrum, ktoré Vám na internetovej stránke alebo cez telefón odporúča konkrétnu operačnú metódu, buďte obozretní. Rovnako obozretní by ste mali byť aj pri nákupe cez zľavové portály, či iných vysokých zľavách. Dôvodom takýchto odporúčaní alebo poskytovaní zliav môže byť aj chýbajúca odbornosť, prípadne nedostatočné technologické vybavenie.



Akú veľkú úlohu zohráva lekár v dobe, ktorá so sebou prináša čoraz dokonalejšie technologické vymoženosti?

Nepochybne rozhodujúcu. Odbornosť a skúsenosť je základným predpokladom úspechu celého zákroku. Riziko komplikácií existuje pri každom zákroku a dovolím si tvrdiť, že ich počet a závažnosť sú priamo úmerné kvalite lekára a technického vybavenia, ktoré sa pri zákroku používa. Vďaka technike, ktorú dnes v našom centre EXCIMER vlastníme, sme schopní operovať s extrémnou presnosťou, rýchlosťou a bezpečnosťou. A práve ruky a um lekára slúžia na to, aby túto schopnosť pretavili do skutočnosti.



V čom všetkom spočíva úloha lekára pred vykonaním zákroku?

Kvalitné vyšetrenie je nesmierne dôležitou súčasťou celého zákroku. Ak je urobené odborne a dôkladne, sme schopní minimalizovať všetky komplikácie, ktoré by mohli počas a po zákroku nastať. Preto vyšetrenie v našom centre trvá 2 až 3 hodiny. Aby sme boli schopní poskytnúť klientom vždy 100% vyšetrenie, disponuje naše centrum každým vyšetrovacím zariadením dvakrát. Bez dôkladného vyšetreniaa skúseného lekára taktiež nie je možné odporučiť metódu, ktorá je pre klienta najvhodnejšia. Úloha lekára pri zákroku je porovnateľná s akoukoľvek inou profesiou, kde pracujete s mimoriadne výkonnou a špičkovou technikou. Pokiaľ ju máte plne pod kontrolou, dokážete zázraky. Ak ju pod kontrolou nemáte, môžu vzniknúť nežiaduce komplikácie.



Okrem Slovákov, túžiacich po živote bez okuliarov, vás vyhľadávajú aj klienti z mnohých zahraničných krajín, akými sú Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko, Chorvátsko, Srbsko, Macedónsko, Ukrajina či Česká republika. Čo ich k vám privádza?
Prví zahraniční klienti k nám prišli kvôli excimerovému laseru, ktorý bol v tom čase raritou nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. A vlastne na tom sa od tej doby veľa nezmenilo. Aj dnes prídu mnohí práve preto, že disponujeme 7D laserom, ktorý je jediným na Slovensku a v čase, keď sme ho zakúpili, bol len piatym na svete. Avšak domnievam sa, že samotné technologické vybavenie by nám určite nebolo stačilo na to, aby sme boli úspešní vo svete. Dôležitý je tiež profesionálny a skúsený lekársky tím a samozrejme spokojní klienti, ktorí sú našou najlepšou referenciou.



Viac informácií nájdete na www.excimer.sk

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...