lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Aké procedúry môžete po covide absolvovať v kúpeľoch? Vrátiť sa po prekonaní ťažkej formy covidu-19 do bežného života, je niekedy ťažké. Ak máte ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 03.08.2022 Zobrazené: 4511935x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Vrátiť sa po prekonaní ťažkej formy covidu-19 do bežného života, je niekedy ťažké. Ak máte pretrvávajúce problémy, možno patríte medzi tých, ktorí majú nárok na kúpeľnú liečbu. Zistite, kedy na ňu máte nárok a aké procedúry môžete absolvovať.


Kedy máte nárok na kúpele?


Ak ste prekonali ťažký priebeh ochorenia a boli ste hospitalizovaní, s najväčšou pravdepodobnosťou máte nárok na kúpeľnú liečbu po covide. Absolvovať ju môžete aj keď trpíte postcovidovým syndrómom. Okrem zhoršeného dýchania sa berú do úvahy aj problémy s pohybovým aparátom či neurologické problémy. Váš zdravotný stav však najskôr musí preskúmať lekár.



Kúpeľnú liečbu vám môže predpísať váš všeobecný lekár ale i špecialista. Musíte si však dať pozor, pretože takúto liečbu môžete absolvovať buď do jedného roka, alebo 6 mesiacov. Všetko záleží na tom, v ktorej skupine v indikačnom zozname sa vaše komplikácie nachádzajú.


Ktoré procedúry môžete absolvovať?


Väčšina kúpeľných zariadení vám zostaví liečbu na mieru, a to podľa vašich zdravotných ťažkostí.


Pri neurologických a pohybových problémoch


Ak vás trápia neurologické ťažkosti, cítite sa unavení či máte pretrvávajúce bolesti kĺbov, vhodná kombinácia procedúr vám pomôže zlepšiť váš zdravotný stav. S najväčšou pravdepodobnosťou absolvujete individuálny liečebný telocvik, ktorý patrí medzi základné procedúry. Jej cieľom je nielen zlepšiť pohyblivosť, ale aj odstrániť bolesť svalov a kĺbov.



Nebudete však cvičiť sami, dohliadať na vás bude fyzioterapeut. Takisto sa zamieria aj na dychovú gymnastiku, ktorá trénuje respiračné svalstvo. Zúčastniť sa môžete aj hydrokineziterapii, čo je posilňovanie svalstva v bazéne.



Vďaka nej si zlepšíte celkovú kondíciu či zvýšite svalovú silu. Okrem svalového cvičenia môžete absolvovať aj perličkový kúpeľ či oxymat. Je to prístroj, pomocou ktorého dostanete kyslíkovú liečbu. Táto procedúra vám oživí celý krvný obeh a vyčistí krvné cesty.



Zdroj: Pexels.com


Pri kardiovaskulárnych problémoch


Ak máte problémy so srdcom a cievami, pravdepodobne absolvujete minerálny kúpeľ. Takisto aj individuálny liečebný telocvik. Cviky sa však budú odvíjať od vášho zdravotného stavu a budú viac zamerané na správne dýchanie a zlepšenie kondície. Zvýšiť vašu kondíciu budete môcť pomocou nordic walking či stacionárnym bicyklom.



Okrem inhalácie prispôsobenej vašim zdravotným ťažkostiam dostanete aj plynové injekcie. Tie vám pomôžu zlepšiť výživu tkanív. Zlepšujú tiež celkové prekrvenie srdcového svalu. Majú takisto aj protizápalové účinky a urýchľujú hojenie tkanív. Podávajú sa len na presne vymedzené body na pokožke, aby stimulovali práve tie problémy, ktoré potrebujete vyriešiť.



Zostavenie procedúr je však individuálne, všetko závisí od vašich indikácií a aj od toho, aké procedúry jednotlivé kúpele ponúkajú.


ZDROJ: bastadigital.com

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...