lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Bojujme proti bolesti účinne, a zároveň bezpečne Akákoľvek bolesť je vždy subjektívna, pre trpiacich, žiaľ, nemerateľná žiadnym laboratórnym či iným vyšetrením. Podľa ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Akákoľvek bolesť je vždy subjektívna, pre trpiacich, žiaľ, nemerateľná žiadnym laboratórnym či iným vyšetrením. Podľa WHO a Medzinárodnej asociácie pre štúdium bolesti je bolesť „nepríjemný zmyslový alebo emočný zážitok spojený s priamym alebo hroziacim poškodením tkaniva, alebo ktorý je popísaný ako takéto poškodenie.“


„Ak niečo bolí, znamená to, že niečo nie je v poriadku. Bolesť predznačuje odchýlku od normálnych fyziologických procesov ešte pred rozvinutím vonkajších symptómov ochorenia. Ide o prirodzenú reakciu tela na dysfunkciu či vplyv vonkajších faktorov. Zaznamenávame mnoho typov bolesti. Podaktoré majú určité spoločné znaky, napomáhajúce pri určení správneho zatriedenia a diagnózy. Jej diagnostika je založená na komplexnom prístupe,“ priblížil MUDr. Július Zeman, primár OAIM oddelenia, z Nemocnice s poliklinikou Prievidza v Bojniciach.


Aj keď sme v úvode uviedli, že bolesť je vždy subjektívna, neznamená to, že jedinci by mali trpieť a poddávať sa frustrácii z jej dlhého trvania. O možnostiach efektívnej liečby sa môžete poradiť s vaším ošetrujúcim lekárom alebo lekárnikom. Prejav bolesti – jej symptómy - by mal byť rozhodujúcim pri určení a výbere príslušného lieku.


Je samoliečba voľnopredajnými analgetikami bezpečná?


„Všetky lieky musia prejsť pred uvedením na trh schvaľovacím procesom, pri ktorom sa hodnotí najmä ich účinnosť a bezpečnosť. Predovšetkým voľnopredajné prípravky musia byť bezpečné, aby si pri samoliečbe pacient pomohol, a nie ublížil. Každý liek síce môže mať nežiaduce účinky, ktoré sú popísané v príbalovom letáku (PIL), pravdepodobnosť ich výskytu sa však významne zvyšuje, pokiaľ sa liek neužíva správne. V súvislosti s liekmi proti bolesti sa v médiách pravidelne objavujú varovania o ich vážnych zdravotných rizikách, ktoré si však obyčajne pacienti privodia sami – nesprávnym dávkovaním a nedodržiavaním zásad samoliečby. Je preto dôležité ľudí vzdelávať a naučiť ich, ako správne a bezpečne liečiť svoju bolesť,“ podčiarkol PharmDr. Peter Stanko, farmaceut, vedúci divízie databáz PharmINFO.


Objavujú sa informácie o nebezpečných vedľajších účinkoch, no nehovorí sa už, že vznikli mimo bežnej samoliečby a pri správnom dávkovaní a dodržaní všetkých odporúčaní z príbalového letáku sa pacienti nemusia použitia ibuprofénu obávať. Aj farbivo pod označením E 127 Erytrozín je zákonne povolené ako bezpečné a neškodné na Slovensku aj v EÚ na použitie v liečivách a potravinových doplnkoch.


Mesiac bez bolesti


Pod týmto názvom sa koná mesiac pred Medzinárodným dňom bolesti (11. októbra) edukačná kampaň. Jej cieľom je zvýšiť povedomie širokej verejnosti o bolesti a jej liečbe, ako aj o možnostiach samoliečby a správnom užívaní analgetík. Cieľom je tiež vysvetliť význam príbalových letákov a „naučiť“ ľudí, aby ich čítali. Každý by mal k samoliečbe bolesti pristupovať zodpovedne a uvedomiť si, že kto chce byť „sám sebe lekárom“, mal by vedieť o lieku čo najviac. Dr. Stanko doplnil, že okrem dávkovania PIL obsahuje množstvo ďalších informácií, ktorým treba venovať pozornosť. Ich obsah je dôležitý obzvlášť pre ľudí, ktorí trpia alergiou na niektoré lieky či pomocné látky, ako aj pre diabetikov, keďže niektoré lieky obsahujú cukry. Súčasťou PIL je tiež upozornenie, kto by liek užívať nemal – napríklad tehotné ženy, ľudia trpiaci niektorými ochoreniami či deti. Pozornosť treba venovať aj informácii o kombináciách s inými liekmi, ako aj možných nežiaducich účinkoch. Pokiaľ sa prejavia, treba sa riadiť inštrukciami uvedenými v PIL. Pacient v ňom nájde aj odporúčania, v akých prípadoch či stavoch je už lepšie vyhľadať lekára a nespoliehať sa len na bežnú samoliečbu.


Nie každú bolesť treba ihneď tlmiť!


Aj samoliečba voľnopredajnými liekmi má svoje hranice. Je iné, ak máme napríklad bolesti z prepracovania a vyčerpania organizmu. Vtedy stačí, ak si naozaj zoberieme nejaké analgetikum a odpočinenieme si. Týka sa to aj bolesti po stomatologickom zákroku.

V žiadnom prípade nie je vhodné požiť analgetikum pri nejasnej náhlej bolesti hlavy, na hrudníku, brušnej dutine a pod., lebo utlmením bolesti môžeme potlačiť symptómy poukazujúce na prejav závažného ochorenia – cievna mozgová príhoda, srdcový infarkt, akútny zápal slepého čreva a pod. V týchto prípadoch kroky nemôžu smerovať do lekární za nákupom voľnopredajného lieku, ale okamžite za odbornou lekárskou pomocou.



vt

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...