lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Chudni s úsmevom tak ako aj Barbora Švidraňová! Už dlhší čas myslíte na to, že chcete zhodiť všetky tie kilá navyše? Skúste to ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 30.04.2019 Prečítané: 4049x Zobrazené: 538408x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

10 odpovedí na 10 otázok o diéte PROFIDIET

Už dlhší čas myslíte na to, že by ste chceli zhodiť všetky tie kilá navyše, ktoré sa na vás za posledné obdobie nalepili, ale neviete, ako na to? V tom prípade by ste to mohli skúsiť s proteínovou diétou PROFIDIET. Ak neviete, na čom je založená a ako funguje, stačí, ak sa začítate do rozhovoru s MUDr. Martinom Kleinom, odborným garantom redukčného programu Profidiet na Slovensku.

Je bielkovinová diéta vhodná naozaj pre každého?

Bielkovinová diéta je vhodná pre každého zdravého jedinca bez obmedzení, od 1. fázy. U ľudí, ktorí majú chronické interné ochorenie, ktoré spadá do kategórie relatívnych kontraindikácií a berú dlhodobo lieky, je diéta možná, avšak opatrne od 2. menej prísnej fázy výlučne pod odborným dohľadom s pravidelnou kontrolou biochemických parametrov. Sú aj absolútne kontraindikácie, ako napríklad celiakia, porfýria, detský vek, tehotenstvo a pod., pri ktorých nie je možné diétu nasadiť.

Ak chcem týmto spôsobom schudnúť, čo musím urobiť? Kam a za kým mám ísť a čo všetko treba predtým absolvovať?

Ak sa rozhodnete pre redukčný program PROFIDIET , na internetovej stránke www.profidiet.net nájdete zoznam špecializovaných centier , kde si vyhľadáte centrum, ktoré Vám najviac vyhovuje z hľadiska vzdialenosti od Vášho bydliska a objednáte sa na vstupnú konzultáciu a meranie. Na tejto konzultácii sa preberie Váš zdravotný stav, celková anamnéza, vysvetlí sa podrobne princíp redukčného programu a následne Vás lekár alebo vyškolený nutričný špecialista nastaví na fázu redukčného programu, ktorá je pre Vás vhodná.

Ako chudnutie pod dozorom lekára, resp. nutričného poradcu prebieha? Môžem sa s ním kedykoľvek poradiť? Dostanem „návod – jedálniček “na každý deň?

Po vstupnej konzultácii a meraní je potrebné, aby klient chodil na pravidelné kontroly každé 3-4 týždne, kde prebehne kontrolné meranie, na základe ktorého terapeut zistí, ako úspešne prebieha redukcia, zodpovie všetky vaše dodatočné otázky a rozhodne, či je potrebné ešte zotrvať v príslušnej fáze alebo je vhodné prejsť na ďalšiu. Ak však máte nejaké otázky alebo nejasnosti počas obdobia medzi konzultáciami, je na dohode s konkrétnym lekárom alebo nutričným špecialistom, v akej forme sa s ním môžete poradiť. Na vstupnej konzultácii dostanete aj jedálniček s rozpisom jedál pre konkrétnu fázu, so zoznamom povolených druhov zeleniny a mäsa príslušných pre jednotlivé fázy redukčného programu.

Na trhu je viacero značiek bielkovinových diét - v čom je táto lepšia od tých ostatných?

Z referencií od klientov, ktorí vyskúšali aj iné značky proteínových (bielkovinových) diét , môžeme skonštatovať, že značka PROFIDIET je po kvalitatívnej a chuťovej stránke v popredí a rovnako predbieha konkurenciu aj v pestrosti a množstve rôznych sladkých a slaných príchutí, ktoré má v ponuke. Preto sa nestane, že by mal klient počas diéty pocit, že musí jesť stále to isté a chýba mu pestrosť a väčší výber jedál. Výrobky PROFIDIET sú vyrábane nadnárodnými francúzskymi spoločnosťami, kde je kvalita, bezpečnosť a účinnosť produktov na prvom mieste.

Ako často sa počas chudnutia robia kontroly zdravotného stavu v prípade, že klient trpí napr. na cukrovku, vysoký tlak a podobne?

U klientov s chronickým ochorením sa robia pravidelné kontroly vybraných biochemických parametrov každý mesiac rovnako s ostatnými pravidelnými vyšetreniami, ktoré sú štandardom pri tom-ktorom ochorení.

Počas diéty sa môžu bielkovinové jedlá dopĺňať len niektorými vybranými druhmi zeleniny - prečo? Nebudú mi potom chýbať vitamíny a minerály?

Keďže princípom ketogénnej bielkovinovej diéty je postupný prechod od výlučne proteínovej, nízkosacharidovej stravy k normálnemu stravovaciemu režimu s vyšším obsahom sacharidov, v 1. najprísnejšej fáze sú vylúčené všetky druhy zeleniny s vyšším obsahom cukrov, ktoré je možné konzumovať až v ďalších fázach diéty. Zoznam povolených druhov je však dostatočne pestrý na to, aby si klient mohol vybrať a nebol ukrátený o živiny prítomné v druhoch zeleniny, ktoré nie sú povolené. V prvej fáze diéty je však potrebné suplementovať minerály ako draslík, sodík a horčík, ktoré sa v tejto úvodnej fáze vylučujú vo zvýšenom množstve.

Ak som človek, ktorý často cestuje a je nútený chodiť aj na obedy s klientmi, či má iné spoločenské povinnosti, dá sa táto diéta nastaviť aj pre mňa?

Áno. Táto diéta je vhodná aj pre Vás, pretože produkty PROFIDIET sú časovo nenáročné na prípravu a kuchynské vybavenie. V ponuke sú aj hotové produkty, ktoré je možné po otvorení ihneď skonzumovať a tým sú ideálnou možnosťou na dlhé cesty. Od druhej fázy, v ktorej sa do jedálnička zaraďuje jedno „pravé“ proteínové jedlo, je možné bez problémov absolvovať obed s klientom v reštaurácii, kde majú v ponuke kvalitné chudé mäso a šaláty z povolených druhov zeleniny.

Ako rýchlo sa dostavia prvé výsledky? A ako dlho musím dodržiavať diétny režim?

Prvé výsledky sa dostavia zvyčajne veľmi rýchlo. V prvej fáze je možné zredukovať až 5-10 kg. Platí, že klient, ktorý potrebuje zredukovať 15-20 a viac kg, ide na začiatku s hmotnosťou dolu rýchlejšie ako človek, ktorý potrebuje zhodiť 5-7 kg. Dĺžka trvania diétneho programu závisí od konkrétneho jedinca a je to čisto individuálna záležitosť na základe odporúčaní terapeuta. Všeobecne platí, že čím závažnejšia je nadváha alebo obezita u konkrétneho jedinca, tým redukčný program trvá dlhšie.

Môžem túto diétu držať aj keď ešte dojčím?

Nie. Počas dojčenia nie je vhodné diétu absolvovať.

Keď sa začnem opäť normálne stravovať, naozaj mi nehrozí jo-jo efekt? Prečo?

Diéta je presne rozvrhnutá do 4. fáz, ktoré sú nastavené tak, aby sa jo-jo efekt nedostavil. Jo-jo efekt je problémom pri redukčných programoch, v ktorých je počas celého trvania prísne obmedzený príjem sacharidov a organizmus sa nachádza v hladovacom režime. Po ukončení tejto prísnej diéty a návrate ku starým stravovacím návykom s vysokým obsahom sacharidov dochádza k rýchlemu ukladaniu všetkých prijatých cukrov do zásobného tukového tkaniva a v priebehu pár mesiacov je človek presne tam, kde začal. Redukčný program PROFIDIET však postupne v priebehu jednotlivých fáz prechádza z čisto bielkovinovej stravy na postupné opatrné zaraďovanie sacharidov do jedálnička. Telo si tak postupne zvyká na sacharidy v potrave a po ukončení diéty nedochádza v organizme k „šoku“ z náhleho prísunu sacharidov po dlhom období nedostatku a následnému horúčkovitému ukladaniu vo forme zásobného tuku.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.