lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Dentis: pomáhame zubárom byť efektívnejším Aj slovenský softvér vie preraziť a konkurovať aj tým zabehnutým. Príkladom nie je len Eset, ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 23.10.2019 Zobrazené: 461128x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Aj slovenský softvér vie preraziť a konkurovať aj tým zabehnutým. Príkladom nie je len Eset, či Sygic, ale aj špeciálny softvér určený pre zubných lekárov a kliniky – Dentis. Ten v jednej aplikácii spája správu pacientov, plánovanie úkonov, meranie efektivity zubára či skladové hospodárstvo.


Za softvérom Dentis stojí niekoľko mladých programátorov a ich chuť ponúknuť lekárom systém, ktorý zodpovedá 21. storočiu. Mnohí slovenskí zubári totiž dodnes plánujú svoje výkony, alebo objednávajú si pacientov prostredníctvom papierového diára. Nemajú prehľad o svojej efektívnosti či úkonoch pri ktorých sú stratoví a naopak, ktoré im prinášajú najväčší zisk. „Prvotný podnet na vznik softvéru boli samotní zubári. Mnohí vedia, že ak chcú byť dnes úspešní, musia sa prispôsobiť dobe a byť flexibilní,“ konštatuje Michal Drobný zo spoločnosti Continuity, ktorá stojí za týmto softvérom.


Riešenie na mieru

Vývoj softvéru zabral programátorom viac ako tri roky práce. Tie pozostávali z hĺbkových analýz všetkých potrebných úkonov, ktoré zubný lekár robí a čo všetko potrebuje pre svoj výkon práce. Programátori sa spojili so zubnou klinikou v Čadci. Lekári na tejto zubnej klinike dostali možnosť si vyskúšať Dentis ako prví. Na základe ich poznatkov sa softvér dolaďoval do najmenších detailov. Pôvodný zámer vyvinúť praktickú správu pacientov sa rozšírila aj o ďalšie možnosti. „Môžeme povedať, že Dentis je pripravený na mieru pre danú kliniku podľa toho čo potrebuje,“ konštatuje Michal Drobný. Problémov pri vývoji softvéru bolo niekoľko. Tie najhlavnejšie boli spojené s nájdením takého riešenia, ktoré bude jednoduché na ovládanie, rýchle na správu pacientov a prinesie pridanú hodnotu aj pre pacientov.


Čo dokáže?

Tajomstvom úspechu softvéru Dentis spočíva v tom, že koncentruje všetky potrebné veci pre prácu zubného lekára, kliniky do jedného praktického celku „Chceli sme vytvoriť prostredie v ktorom zubár nájde všetky informácie potrebné pre chod ambulancie či kliniky,“ konštatuje Michal Drobný. V súčasnosti pozostáva zo štyroch modulov. Ten najdôležitejší spočíva v správe pacienta. Zubný lekár má kompletný lekársky záznam o svojom pacientovi, ktorý čaká na vyšetrenie. Má presne informácie o každom jednom úkone, predpísaných liekoch, použitých materiálov, informácie o absolvovaní prehliadky, alebo aj to či náhodou dnes nemá narodeniny. Súčasne je systém prepojený aj na správu skladového hospodárstva. Zubná klinika, či lekár presne vidí aké má zásoby daného materiálu, či potrebuje niečo objednať a ktorý materiál bol požitý pri výkone.


Samotné objednávanie pacientov na konkrétne termíny tiež prešlo významnými zmenami. Okrem klasického kalendára v ktorom zubár vidí objednaných pacientov softvér ponúka základné analýzy vyťaženosti lekára. Už sa tak nebude viac diať to, že jeden deň toho bude mať zubár veľa a nebude stíhať a iný deň naopak bude mať prázdnu čakáreň. Systém súčasne pomáha s efektívnou cenotvorbou úkonov. Vymedzí, ktoré prevádzkované úkony sa oplatia najviac, ktoré naopak stoja lekára veľa času, ale neprinášajú žiadny zisk. Výsledkom bude efektívna nastavená zubná ambulancia, ktorá bude šliapať ako hodinky nielen z pohľadu lekára, alebo aj pacienta.


Na zubnej klinike v Čadci pacienti oceňujú nové formy komunikácie. Systém im automaticky pošle SMS pripomienku o blížiacom sa termíne vyšetrenia. V čakárni na obrazovke vidia svoje objednávkové číslo a aj čas kedy sa dostanú na vyšetrenie. Komfort, ktorý vidíme v zahraničí sa tak dá dosiahnuť aj na Slovenku.


Plánujú expanziu

Vývoj aplikácie nie je dnes ukončený. Programátori plánujú prepojenie na zdravotnú poisťovňu pre efektívne preplácanie úkonov, spojenie správy pacientov s röntgenovým pracoviskom ako aj jednotlivé jazykové mutácie. Najnovšie pripravujú inštaláciu systému na prvej zubnej klinike v Čechách . „Dentis je vyvíjaný ako univerzálny softvér pre použitie v ktorejkoľvek zubnej ambulancii u nás ako aj zahraničí,“ konštatuje Michal Drobný. Investovať do slovenského zdravotníctva sa oplatí. Chce to len odhodlanie lekárov posunúť sa v poskytovaní služieb o úroveň vyššie.


Viac na: www.dentis.sk

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...