lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Doplnková výživa pre onkologických pacientov U pacientov s onkologickým ochorením býva často prítomná podvýživa. Nejde však o „bežný“ úbytok hmotnosti. ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 08.12.2020 Zobrazené: 771615x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

U pacientov s onkologickým ochorením býva často prítomná podvýživa. Nejde však o „bežný“ úbytok hmotnosti. Ide o chronickú formu podvýživy, ktorá vzniká v dôsledku nádorového ochorenia. Novinkou pre skvalitnenie nutričnej starostlivosti je potravina pre zvláštnu výživu Remune™, ktorá je určená na popíjanie pre onkologických pacientov.


Príčina a vznik podvýživy u onkologických pacientov
Príčinou je systémový zápal a abnormálny metabolizmus, ktorý neumožní organizmu využiť energiu a živiny, ktoré prijme v potrave. Na podvýžive sa môže podieľať aj protinádorová liečba, kedy napríklad nechutenstvo a únava spôsobujú nedostatočný príjem živín a prehlbujú tak podvýživu. Podvýživa vzniká v dôsledku metabolickej poruchy, ktorá sprevádza aktívne nádorové ochorenie, vedie až k strate kostrového svalstva a telesného tuku bez ohľadu na príjem živín.



Malnutríciu môže mať už v čase diagnózy až 40 % pacientov
Výskyt podvýživy závisí od typu nádoru a už v čase diagnózy môže byť prítomná až u 40 % chorých. Vysoko rizikové sú nádory zažívacieho traktu a pľúc, pri pokročilom nádorovom ochorení stúpa výskyt malnutrície na 80–90 %.



Podvýživa onkologického pacienta je komplikácia a je potrebné ju liečiť. Ak je nutričná podpora poskytnutá včas, môže prispieť k vyliečeniu pacienta. Príliš veľká strata hmotnosti môže pre pacienta znamenať nemožnosť absolvovať kompletnú protinádorovú liečbu a výrazne komplikuje šance na uzdravenie.


Pacienti s nádorovým ochorením a najmä tí s rizikovým typom by mali byť vyšetrení nutricionistom, a ak majú vstupné nutričné riziko, musia nutričnú podporu zahájiť včas, skôr ako dôjde k veľkej strate telesnej hmotnosti.


Remune™, ľahko stráviteľná energia
Veľkou novinkou, ktorú teraz B. Braun prináša na trh pre českých a slovenských pacientov, je unikátny prípravok nórskej spoločnosti Smartfish – Remune™. Remune™ je výživa určená na popíjanie (1,1 kcal/ml) s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín EPA/DHA z rybieho oleja, so zvýšeným obsahom vitamínu D, s bielkovinami zo srvátky a bez lepku. Má osviežujúcu šťavnatú chuť s príchuťou maliny a broskyne. Je určená pre pacientov, ktorí prechádzajú onkologickou liečbou.



Nutričný mix hneď od začiatku
Až 30–50 % populácie trpí nedostatkom vitamínu D. Remune™ obsahuje 5 μg / 100 ml vitamínu D a 1 g omega-3 mastných kyselín EPA a DHA / 100 ml. Pri užívaní dvoch balení denne je tak zaručený odporúčaný denný príjem vitamínu D (20 μg – 800 IU) a viac ako denná dávka omega-3 mastných kyselín EPA a DHA (4 g). Kaloricky vyvážený nápoj má textúru ovocného smoothie, nezaťaží žalúdok na dlhé hodiny a môže priniesť pacientom príjemné doplnenie stravy o nutričné zložky. Je určený na diétny postup pri podvýžive súvisiacej s ochorením, pre pacientov s prekachexiou alebo kachexiou najmä v dôsledku rakoviny alebo CHOPN. Pri včasnom doplnení chýbajúcich nutričných zložiek môže pomôcť pri liečbe podvýživy a zvýšiť tak šance pacienta na uzdravenie.



Obsah srvátkového proteínu



Obsah EPA a DHA z rybieho oleja



ŠPECIÁLNE VLASTNOSTI


- Vysoký obsah EPA a DHA z rybieho oleja (1 g / 100 ml)


- Vysoký obsah vitamínu D


- S bielkovinami (4,8 g srvátkovej bielkoviny / 100 ml)


- Ovocná zložka (86 % šťavy z koncentrátov)



ENERGETICKÝ PRIEMER


BIELKOVINY 17 %
TUKY 46 %
SACHARIDY 36 %
VLÁKNINA 1 %





ZDROJ: BBRAUN.cz

Tomiška M. Výživa onkologických pacientů.
Praha: Mlada fronta, 2018, 2018:23, 58, 302–304.
redakcia Braunovín

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...