lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Dostať sa Dupuytrenovej kontraktúre „pod kožu“ je možné aj bez chirurgického zákroku Dupuytrenova kontraktúra je progresívny stav vyznačujúci sa fibrózou palmárnej aponeurózy, čo vedie k vzniku podkožných ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 05.12.2017 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Dupuytrenova kontraktúra je progresívny stav vyznačujúci sa fibrózou palmárnej aponeurózy, čo vedie k vzniku podkožných väzivových pruhov, ktoré sa postupne skracujú, čím vznikajú tzv. “kontraktúry”. Tie nakoniec spôsobia stiahnutie prstov ruky - hlavne 4. a 5. prsta smerom do dlane. Postihnuté prsty pacienti nakoniec nedokážu narovnať, čo ich výrazne obmedzuje pri práci a každodenných činnostiach.

Dupuytrenova kontraktúra postihuje približne 3 - 6 % pacientov, prevažne mužov stredného a vyššieho veku. Skutočná príčina tejto choroby nie je známa. Popisuje sa určitá súvislosť s genetickou predispozíciou, diabetom, zvýšeným príjmom alkoholu, traumou a chronickým dráždením (profesionálna expozícia).

V symptomatickej liečbe sa využíva viacero nechirurgických (minimálne invazívnych), ako aj chirurgických prístupov:

Nechirurgické možnosti

Patrí sem predovšetkým perkutánna fasciotómia ihlou alebo skalpelom. Ide obyčajne iba o krátkodobé riešenie, pri ktorom dôjde k rozrušeniu pruhu, avšak s pomerne vysokou mierou rekurencie.

Chirurgické možnosti

Fasciektómia je operačné odstránenie patologického tkaniva spôsobujúceho kontraktúru. Môže ísť o limitovanú fasciektómiu (odstránenie pruhu), radikálnu fasciektómiu(odstráni sa všetko patologické spojivo vrátane fascie) a dermofasciektómiu(kde sa navyše odstráni aj koža a rana sa prekryje kožným štepom).

Fasciotómia je postup, pri ktorom sa pruhy iba pretnú a rana sa zašije. Po uvoľnení kontraktúry dochádza k častým rekurenciám.

Injekčná enzýmová liečba

Novinkou v liečbe Dupuytrenovej kontraktúry je injekčná enzýmová liečba.

Táto registrovaná liečba je alternatívou chirurgickej fasciektómie. Do postihnutého miesta na ruke sa injekčne aplikuje enzým, ktorý rozruší samotný pruh, a následne lekár narovná pacientovi prst aj bez potreby operácie. Nevznikajú pooperačné jazvy, nie je potrebná rehabilitácia ani dlhodobá práceneschopnosť a v najlepšom prípade je celková doba liečby iba približne 3 dni.

Výhodou, ktorú pacienti určite ocenia, je aj oveľa nižšia bolestivosť ako je tomu pri chirurgickom zákroku. Táto liečba je už dostupná aj na viacerých slovenských pracoviskách a počet lekárov, ktorí enzým aplikujú pribúda. Doteraz bol tento enzým podaný vyše 50 pacientom a ich počet neustále narastá.

Viac informácií sa dočítate na: www.dupuytrenovakontraktura.sk

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...