lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 17.07.2024 Zobrazené: 3971914x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.


Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov


Bodnutie včelou, osou, sršňom či iným hmyzom patrí medzi časté príhody, s ktorými sa počas života stretne takmer 95 % populácie. 1 Takéto bodnutie je špecifické tým, že alergická reakcia môže vzniknúť nielen u alergikov či astmatikov, ale aj u ľudí, ktorí sa dovtedy nestretli so žiadnymi príznakmi alergie. Najdôležitejšie sú preto prvé minúty po bodnutí, kedy je kľúčové sledovať reakcie organizmu na jed. „Spravidla platí, že čím rýchlejšie nastupuje alergická reakcia, tým je závažnejšia. Ak sa objaví len malý, mierne bolestivý lokálny opuch, tak ide o nealergickú reakciu, ktorá nie je nebezpečná. Avšak, v prípade, že sa opuch rýchlo rozširuje a je sprevádzaný sťaženým dýchaním, nevoľnosťou či vracaním, je nutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, pretože telo bojuje s anafylaxiou. Ide o závažnú, až život ohrozujúcu reakciu.“ vysvetľuje prof. Miloš Jeseňák, MD, MSc., PhD., MBA, Dott.Ric., MHA, FAAAAI, prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI).


Kľúčová je prvá pomoc, no aj následná liečba


Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky (OS ZZS SR) v roku 2023 vyslalo ambulanciu až k 246 prípadom spojeným s uštipnutím hmyzom, z toho 106 pacientov bolo po ošetrení záchranármi prevezených do nemocnice. Lekár záchrannej zdravotnej služby, MUDr. Július Pavčo, zdôrazňuje: „Úspešnému výjazdu musí prechádzať správne a včasne podaná prvá pomoc, ktorá je v takýchto momentoch rozhodujúca. V prípade, že človek, ktorý podáva prvú pomoc, nevie ako na to, vždy sa môže obrátiť na tiesňovú linku 155, kde operátor poskytne presný postup prvej pomoci.“



Odborníci zároveň vyzývajú k liečbe. „Po podaní prvej pomoci je dôležitá i následná liečba, pretože každé ďalšie bodnutie pre pacienta predstavuje potenciálne ohrozenie života.“ dopĺňa prof. Jeseňák.


Alergénová imunoterapia ako jediné účinné riešenie


Aj napriek dôležitosti správne podanej prvej pomoci je prvá pomoc už len reakciou na vážny zdravotný stav. Alergénová imunoterapia však predstavuje riešenie, ktoré predchádza tomu, aby sa telo vôbec dostalo do život ohrozujúceho stavu. „Podstatou alergénovej imunoterapie je prevencia prostredníctvom podávania postupne sa zvyšujúcich dávok alergénu, čo zabezpečí ochranu pred ťažkou alergickou reakciou. Efektívnosť alergénovej imunoterapie je veľmi vysoká, pozitívne efekty liečby sa prejavujú už po niekoľkých týždňoch jej podávania a pretrvávajú dlhodobo.“ vysvetľuje prof. MUDr. Martin Hrubiško, PhD. z Oddelenia klinickej imunológie a alergológie OÚSA.


Alergénová imunoterapia je podľa odborníkov jedinou účinnou a život zachraňujúcou liečbou pre ľudí s alergiou na bodnutie hmyzom. Zároveň je aj nádejou pre samotných včelárov a všetkých milovníkov prírody . „Vďaka alergénovej imunoterapii už nie som obmedzená ročným obdobím a do prírody sa môžem vybrať pokojne aj počas letných mesiacov. Samozrejme dbám na všetky zásady prevencie, ale môj život už nesprevádza strach z pobytu v prírode a obavy z bodnutia sa takmer vytratili,“ hovorí o svojej osobnej skúsenosti s alergiou a liečbou pacientka Eszter Máté Csatlósová.




1 Antonicelli L, Bilo MB, Bonifazi F. Epidemiology of Hymenoptera allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2002; 2: 341-346.




ZDROJ: seesame.com/