lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Inkontinencia a imobilita: Ako sa správne starať o pacienta na lôžku? Máte doma imobilného pacienta? Prvým krokom k tomu, aby ste mu dopriali čo najväčší komfort ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 10.08.2022 Zobrazené: 4898616x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Máte doma imobilného pacienta? Prvým krokom k tomu, aby ste mu dopriali čo najväčší komfort je rešpektovať jeho špeciálne potreby. Na čo je dobré myslieť, aby sa stav pacienta nezhoršil v dôsledku vedľajších komplikácií?




V článku sa dočítate:



· - ako pripraviť domácnosť



· - ako zvládnuť únik moču a stolice



· - ako na správnu hygienu a prevenciu preležanín


Prispôsobte domácnosť



Možno ste si to doteraz neuvedomovali, no ľuďom s obmedzenou schopnosťou pohybu a pacientov, ktorí sa pohybujú výlučne s pomocou druhého alebo využitím pohybovej pomôcky, môžu aj menšie nezrovnalosti predstavovať veľký problém. Miestnosť, ktorá poskytuje dostatok priestoru na manipuláciu s pacientom môže výrazne zlepšiť chod vašej domácnosti. Zamerajte sa na vysoké prahy aj rohy nábytku, zbavte sa nepotrebných doplnkov.



Inkontinencia pod kontrolou



Imobilným pacientom komplikuje život aj únik moču alebo stolice. Pre zlepšenie kvality života je dobré myslieť na správny výber pomôcok, ktoré pomáhajú zabezpečiť pohodlie a dôstojný pocit pacienta s inkontinenciou.



Kľúčom k zvládnutiu inkontinencie je výber tej správnej pomôcky.



Na trhu je množstvo produktov, ktoré sa prispôsobia potrebám jednotlivca. Ak chcete zvoliť vhodnú pomôcku, musíte brať do úvahy stupeň inkontinencie (aké veľké množstvo unikne), stupeň imobility (do akej miery je pacient pohyblivý a spolupracuje pri výmene pomôcky), ale aj výber vhodnej veľkosti pomôcky.



K dispozícii je celý rad pomôcok od naťahovacích a zalepovacích nohavičiek, cez fixačné nohavičky až po absorpčné podložky, pričom všetky tieto produkty zoženiete v rôznych veľkostiach a s rôznou savosťou. Moderné pomôcky uľahčujú navyše aj prebaľovanie pacienta.



Ak si neviete rady, obrátiť sa môžete na urológa, gynekológa alebo geriatra, ktorí vám pri výbere poradia a vydajú lekársky predpis.



Vyskúšajte:



Zalepovacie nohavičky



Fixačné nohavičky



Absorpčné podložky



Pozor na poškodenia kože



Vážnym problémom u nepohyblivých pacientov sú preležaniny vznikajúce v dôsledku dlhodobého pobytu na lôžku. Tieto poškodenia môžu byť nezvratné až fatálne a preto je ideálne im predchádzať.



Preležaniny, odborne dekubity, vznikajú dlhodobým pôsobením tlaku na niektoré miesto na tele, v dôsledku neustáleho kontaktu ťažiska pacienta s podložkou.



Ako predísť dekubitom?



Pre prevenciu preležanín musíme zohľadniť dva významné faktory: dôslednú hygienu, ktorá zahŕňa výber správnej kozmetiky pre namáhanú pokožku, ako aj polohovanie pacienta a vhodne upravené lôžko.



Správna hygiena pre pokožku vystavenú inkontinencii



Zrelá a namáhaná pokožka, ktorá je často vystavovaná účinkom moču či stolice, vyžaduje inú hygienu ako bežná zdravá pokožka. Pri inkontinencii je potrebné očistiť pokožku často aj niekoľkokrát denne. Pacienta neschopného pohybu však nie je jednoduché ani rozumné presúvať do sprchy niekoľkokrát denne. Časté sprchovanie môže pokožku navyše vysušovať, čo zvyšuje jej náchylnosť k poškodeniu.



Dobré je preto využívať špeciálne vlhčené obrúsky, ktoré sú vyvinuté s ohľadom na potreby pokožky namáhanej inkontinenciou, rovnako ako čistiace peny, ktoré čistia šetrne a obsahujú pre pokožku výživné látky, napomáhajúce zachovať jej elasticitu.



Vyskúšajte:



Čistiaca pena pre pacientov s inkontinenciou



Umývacie vrecká a utierky



ZDROJ: HARTMANN-RICO

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...