lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KŔČOVÉ ŽILY - Varixy Kŕčové žily dolných končatín, označované odborne aj ako varixy dolných končatín, patria medzi najrozšírenejšie ochorenie ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 24.07.2022 Zobrazené: 4309217x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Kŕčové žily dolných končatín, označované odborne aj ako varixy dolných končatín, patria medzi najrozšírenejšie ochorenie vo vyspelých krajinách, ktoré postihuje 10-40% populácie na svete. Vznik tohto ochorenia je na základe oslabenia steny cievy, žily. Varixy vznikajú zväčša v dôsledku poškodenia žilových chlopní. To má za následok chybné vytláčanie krvi späť do obehu. Preto sa hromadením krvi v dolných končatinách, na ktoré pôsobí gravitácia, vyvíja tlak, ktorý sa prejavuje viditeľnými modrými kŕčovými žilami alebo metličkami . Kŕčové žily nemusia byť nevyhnutne výrazné na to, aby spôsobovali bolesť v končatinách. Varixy sa zaraďujú pod pojem chronická žilová nedostatočnosť , inak aj chronická venózna insuficiencia. Zvyšujúci výskyt má na svedomí aj stúpajúci vek. Hoci väčšina ľudí vníma kŕčové žily najmä ako estetický a kozmetický problém. Ich zanedbanie môže spôsobiť aj vážnejšie zdravotné problémy .



Príčiny vzniku kŕčových žíl


Chronická venózna insuficiencia patrí medzi geneticky podmienené, celoživotné, chronické a nevyliečiteľne ochorenie. V žilách sa vyskytujú tzv. jednosmerné chlopne, takže žilová krv môže prechádzať iba jedným smerom. Samotný pohyb venóznej krvi je zabezpečený tzv. žilovo-svalovou pumpou. Tá funguje na princípe stlačenia žily svalom, následným posunutím krvi po nasledujúcu chlopňu až do miesta určenia. Ak sa steny žily vplyvom najčastejšie chronického zápalu roztiahnu a sú menej pružné (elastické), dochádza k oslabeniu a ochabnutiu chlopní, ktoré v tomto celom slúžia ako spätné klapky. Oslabená chlopňa môže umožniť únik krvi späť v smere gravitácie, čo spôsobí prúdenie krvi opačným smerom, keďže žilová krv z dolných končatín prúdi proti pôsobeniu gravitačnej sily. Ak k tomu dôjde, môže sa v žilách hromadiť krv, ktorá sa následne rozširuje, spôspuje zväčšenie rozostupu chlopní a taktiež k zvýšeniu priepustnosti voľnej tekutiny zo žily do jej okolia, čoho dôsledkom sú opuchy dolných končatín. V závislosti od doby poškodenia dochádza k rozvoju príznakov, ktoré pacient pociťuje.


Príznaky


Prvotné príznaky k ŕčových žíl


- prítomnosť metličkových varixov


- opuch a bolesti nôh


- pocit ťažkých nôh


- tŕpnutie a pálenie


- kŕče


- zmeny na koži ako sú ekzém či vredy


Prevencia


Na zníženie rizika vzniku kŕčových žíl:


- dostatočná pohybová aktivita


- udržovanie telesnej hmotnosti


- vyvarujte sa príliš dlhému státiu


- neseďte s prekríženými nohami


- nosenie kompresie


- užívanie tzv. venotoník



Priebeh


Chronická venózna insuficiencia je ochorenie, ktoré má 6 štádií. V počiatočnom štádiu sú prítomné viditeľné tenké žilky , ich spleti, pavúčikovité siete v pokožke, v druhom štádiu sú retikulárne sieťovité venektázie , ktoré dosahujú veľkosť okolo 4 milimetrov a sú výraznejšie a sprevádza ich už aj svrbenie. V pokročilom štádiu sa už hovorí o cievach, ktoré sú dobre hmatateľné ich veľkosť môže prekročiť aj 4 milimetre a pridružuje sa opuch nôh alebo aj kožné. Posledné štádium je tzv. štádium otvoreného defektu na vnútornej strane predkolenia v okolí členka. V súčastnosti to môžeme považovať za zanedbanie starostlivosti, najčastejšie zo strany pacienta, ktorý nemá záujem o terapiu ochorenia žíl.


Liečba


Liečba musí byť komplexná a celoživotná. Liečba patrí do rúk cievneho špecialistu ako je angiológ, alebo cievny chirurg, ktorý dokáže cielene zabrániť aj rozvoju komplikácií vo vyšších štádiách ochorenia. Ako všetky terapie aj v tomto prípade delíme terapiu na konzervatívnu a invazívnu. Základom konzervatívnej terapie je k ompresívna liečba, ktorá j e nenahraditeľnou súčasťou liečby chronických žilových ochorení. Pri začínajúcich sa prejavoch ochorenia, keď sú prítomné len metličkové a sieťové varixy, postačuje v mnohých prípadoch preventívna kompresia. Ide o preventívne podporné pančuchy, ktoré najsilnejšie tlačia v oblasti členkov a smerom nahor ich tlak klesá. Ruka v ruka s kompresívnou terapiou je užívanie liekov, ktoré pôsobia na žilovú stenu, sú to tzv. venotoniká.


Ak hovoríme o invazívnych metódach, v prvom rad eje nutné si uvedomiť, že cieľom je uzvrieť, alebo úplne odstrániť postihnutú žilu. V rade druhom zákroky môžeme rozdeliť na odstránenie hlavných povrchových žíl, tzv. sefény, tkoré máme na koaždej dolnej končatine dve – veľkú, na vnútornej strane predkolenia a stehna a malú, ktorá ide pozdĺž stredu lýtka a smeruje do hlbokej žily v oblasti zákolennej jamy. Pri odstránení týchto hlavných žíl, u ktorých indikáciou na operáciu je tzv. reflux, tzn. nedostatočnosť chlopní, alebo keď „spätné klapky“ (chlopne) neplnia svoju funkciu správne postupujeme buď miniinvazívne, alebo chirurgicky. Medzi mininvazívnu terapiu radíme nové tzv. endovenózne techniky, ktorých cieľom je uzavrieť postihnutú žilu a to priamym poškodením jej vnútornej výstelky či už, teplom, chemicky, alebo mechanicky. Treba si uvedomiť, že postihnutá žila v tele ostáva, jej funkcia zaniká jej uzavretím. Daná žila sa v priebehu pár rokov úplne v tele stratí. Tieto techniky patria medzi elegantné metódy, keďže pacient je plne mobilný, bez nutnosti hospitalizácie a vykonávajú sa v lokálnej anestézii, poprípade aj úplne bez. Patria medzi metódu prvej voľby pri zistení refluxu v veľkej, alebo malej saféne.


Chirurgická liečba je už pokročilejšia liečba, hlavnú žilu odstraňujeme z tela von. Zákrok je náročnejší, vyžaduje hospitalizáciu a celkovú anestéz iu. Rekonvalescencia je oproti endovenóznym technikách o niečo dlhšia.


Ak máme odstránený reflux na hlavných povrchových žilách, pristupujeme aj k varixov, ktoré pacient vidí voľným okom, najmú na predkolení, alebo v oblasti zákolennej jamy. Ide o menšie vény, vedľajšieho významu. Najčastejšie tieto varixy odstraňujeme tzv. sklerotizáciou, teda chemickým poškodením ich vnútornej výstelky. Zákrok sa vykonáva ambulantne, po zákroku je nutné nosenie kompresnej pančuchy. Sklerotizáciou vieme odstrániť väčšsie, ale aj menšie cievy. V súčasnosti máme k dispozícii aj medorné postupy s použitím laserového lúča. Medzi starú dobrú klasiku patrí tzv. flebektómia, teda chirurgické odstránenie žily buď v lokálnej ,alebo celkovej anestéze


V našej ambulancii cievnej chirurgie vám ponúkame metódu odstraňovania kŕčových žíl pomocou rôznych techník. Všetko však závisí od kvalitného vstupného USG vyšetrenia, kedy musíme zhodnotiť stav povrchového venózneho systému, hľadáme reflux na obidvoch safénach. V prípade diagnostikovania refluxu najčastejšie na veľkej saféne ponúkame takmer všetky dostupné techniky endovenózneho, alebo chirurgického charakteru. V prípade prítomnosti malých varixov, kde nieje diangostikovaný reflux vo veľkoej a malej saféne okamžite pristupujeme k ich odstráneniu sklerotizáciou, alebo laserovým odstránením.


Daná ambulancia cievnej chirurgie sa nachádza v Košiciach na Krivej ulici 17. V prípade, že ste u nás ešte neboli a radi by ste navštívili našu ambulanciu a prekonzultovali si vaše ťažkosti s našimi lekármi, viete sa k nám objednať či už na telefónnom čísle +421 918 216 905 alebo prostredníctvom emailu ambulancia.adna@gmail.com ,kde si spoločne dohodneme termín vstupného vyšetrenia.
Je potrebné si uvedomiť, že nohy vás nosia celý život. V prípade ak sa na nich vyskytnú varixy, je potrebné sa o nich starať, lebo ak to raz zanedbáte, nohy vám to všetko vrátia, čo je v dnešnej dobe, vzhľadom k možnostiam, ktoré nám táto doba ponúka úplne zbytočné.


ZDROJ: https://www.lekari.sk/kosice/angiochirurg/mudr-pavel-stasko

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...