lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lekári POZOR na podvodné dezinfekcie – Nenechajte sa oklamať Profesionálni predajcovia certifikovaných dezinfekčných produktov hlásia prudký nárast podvodníkov predávajúcich nelegálnu dezinfekciu vo svojich online ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Štvrtok, 23.04.2020 Zobrazené: 726420x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Profesionálni predajcovia certifikovaných dezinfekčných produktov hlásia prudký nárast podvodníkov predávajúcich nelegálnu dezinfekciu vo svojich online obchodoch. Už od nástupu svetovej pandémie ochorenia COVID-19 sa na trhu biocídnych prípravkov začínali postupne objavovať firmy predávajúce nechválené dezinfekčné prostriedky, ktoré môžu vážne škodiť zdraviu i životnému prostrediu. V posledných dňoch sa však s takýmito podnikavcami, hľadiacimi iba po rýchlom zisku, doslova roztrhlo vrece. Poďme sa pozrieť na to, aké podmienky by mala spĺňať bezpečná dezinfekcia, či už pre profesionálne, alebo domáce použitie.


Podľa zákona o biocídoch sa všetky výrobky, ktoré tvrdia, že zabíjajú alebo odpudzujú baktérie, považujú za biocídy, a preto sa musia pred distribúciou a predajom registrovať na Ministerstve hospodárstva Slovenskej republiky. Cieľom je na základe rozboru vzorky zistiť, či daný prípravok nepredstavuje neprimerané riziko pre zdravie a životné prostredie.


Ministerstvo hospodárstva varuje, že výrobky, ktoré nie sú registrované ministerstvom, môžu byť škodlivé pre ľudské zdravie, môžu mať rôzne ďalšie nepriaznivé účinky a taktiež nemusia byť účinné proti šíreniu choroboplodných zárodkov, vírusov a baktérii.


Počet podvodných e-shopov s dezinfekciou rastie
V súčasnosti sa na trhu s dezinfekčnými prostriedkami nachádza množstvo predajcov, ktorí sa snažia predávať dezinfekcie za obzvlášť nízku cenu. Tieto dezinfekcie sú však neregistrované na Ministerstve hospodárstva, a teda ich bezpečnosť ani účinnosť proti baktériám a vírusom nie je overená. Napriek tomu, že je takýto predaj zakázaný, sa na e-shopových stránkach neraz môžete stretnúť s upozornením “Zatiaľ neregistrované na Slovensku” .


Najväčším rizikom neoverených dezinfekčných prostriedkov je fakt, že môžu obsahovať látky, ktoré sú na Slovensku zakázané. Jednou z nich je napríklad nebezpečná chemická látka bio etanol, obsahujúca benzín, ktorý môže spôsobovať vážne alergické reakcie. Pred kúpou dezinfekcie si preto vždy overte, či sa daná značka nachádza v oficiálne schválenom zozname biocídnych výrobkov .


Akú dezinfekciu možno považovať za bezpečnú


Zoznam účinných látok, vyhovujúcich na zaradenie produktu do biocídnych výrobkov s nízkym rizikom, vydáva na Slovensku Ministerstvo hospodárstva. Pôvodne bol tento zoznam vypracovaný v spolupráci s Centrom pre chemické látky ešte v roku 2008. Do účinnosti bol uvedený nariadením vlády SR v roku 2009.


Zákon 217/2003 Z.z. z 21. mája 2003 o podmienkach uvedenia biocídnych výrobkov na trh ustanovuje podmienky registrácie a autorizácie na uvedenie biocídnych výrobkov s nízkym rizikom na trh. Tieto podmienky musí splniť každý predávaný biocídny prípravok, čiže aj dezinfekčné prostriedky, na to, aby bola zaistená ochrana pred ich možným nepriaznivým pôsobením na život a zdravie ľudí alebo zvierat a na životné prostredie.


Lekári sú povinní riadiť sa aktuálnym Usmernením hlavného hygienika SR




V Usmernení hlavného hygienika Slovenskej republiky

v súvislosti s koronavírusom 2019-nCoV sa jasne píše, že “Ak všeobecný lekár, lekár CPO, resp. lekár iného oddelenia na základe pozitívnych, klinických a anamnestických epidemiologických údajov vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV, je povinný po odoslaní pacienta vykonať dezinfekciu povrchov virucídnymi dezinfekčnými prostriedkami.”


V časti zaoberajúcej sa osobnými ochrannými prostriedkami a dezinfekciou sa v Usmernení ďalej píše, že lekár je povinný “vykonávať dezinfekciu rúk, dezinfekciu priestorov čakární urgentného príjmu, vozidiel záchrannej zdravotnej služby, vyšetrovní a iných priestorov, kde sa vyskytoval suspektný, pravdepodobný alebo potvrdený prípad ochorenia spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV. Na dezinfekciu je nevyhnuté používať prostriedky s plne virucídnymi účinkami.


Nájsť certifikovanú dezinfekciu skladom je v tejto dobe náročné


Ak vám už dochádzajú zásoby dezinfekcie, slovenská značka dezinfekčných prostriedkov Desinto , na profesionálnu i domácu dezinfekciu povrchov a rúk, hlási aj napriek enormnému dopytu stále vysoké skladové zásoby.


Dezinfekcie Desinto sú vyrábané podľa zaručenej receptúry Svetovej zdravotníckej organizácie WHO a taktiež registrované v zozname schválených biocídnych prípravkov Ministerstva hospodárstva.


Vďaka 75% obsahu alkoholu Desinto dôkladne a rýchlo zabíja všetky patogénne mikroorganizmy , akými sú napríklad vírusy a baktérie. Obsahuje aj glycerol, ktorí chráni pokožku pred vysušením. Účinné látky sú propán-2-ol (75g/100g) a peroxid vodíka (0,125g/100g). Dostupné sú rôzne veľkosti, od praktickej cestovnej 50 ml verzie až po veľký 5 litrový kanister .


https://www.desinto.eu

Štítky :