lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lekárnici požadujú čo najrýchlejšiu novelizáciu zákona o liekoch ŽILINA 22.10.2011 – V kongresovom centre hotela Holiday Inn Žilina sa dnes koná 12. lekárnický ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

ŽILINA 22.10.2011 – V kongresovom centre hotela Holiday Inn Žilina sa dnes koná 12. lekárnický kongres, vrcholné stretnutie slovenských a zahraničných lekárnikov. Podujatie organizuje Slovenská lekárnická komora v spolupráci so Slovenskou farmaceutickou spoločnosťou – LS, Regionálnou lekárnickou komorou Trenčín, Alianciou lekárnikov a Unipharmou – 1. slovenskou lekárnickou akciovou spoločnosťou. Ako hlavní zahraniční hostia na kongres prijali pozvanie prezidentka PGEU (Zväz lekárnikov Európskej únie) pre rok 2012 Isabelle Adenot a generálny tajomník PGEU John Chave.



Najviac rezonujúcou témou tohtoročného lekárnického kongresu, ktorej sa vo svojich prednáškach venujú všetci pozvaní rečníci, je budúcnosť lekárenstva na Slovensku a v Európe. „Tému kongresu „Lekáreň budúcnosti a budúcnosť lekární“ sme zvolili najmä pre jej aktuálnosť, s cieľom upozorniť nielen odbornú verejnosť na reálne hrozby, vychádzajúce z novej liekovej legislatívy, schválenej v septembri v slovenskom parlamente, pre slovenské lekárenstvo a takisto pre občanov. Sme radi, že nám podporu vyslovili aj naši zahraniční partneri. Zväz lekárnikov Európskej únie považuje nový zákon o liekoch za neštandardný. Súhlasí s našimi výhradami, že tento zákon bol prijatý len pre úzku skupinu sietí a finančných spoločností, vo svojej podstate degraduje úlohu lekárnika v lekárni a nad odbornosť v lekárni stavia obchodné praktiky a maximalizáciu zisku,“ vyjadril sa prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Tibor Czuľba.



S prednáškami na kongrese vystupujú nielen spomenutí zástupcovia Zväzu lekárnikov Európskej únie, ale aj dekan Farmaceutickej fakulty UK prof. Ján Kyselovič, prezident Českej lekárnickej komory (a viceprezident PGEU) Stanislav Havlíček, prezident Slovenskej lekárnickej komory Tibor Czuľba, predseda predstavenstva Aliancie lekárnikov Ladislav Kňaze a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Unipharma – 1. slovenská lekárnická a.s. Tomislav Jurik. „Zákon o liekoch prijatý v parlamente nepomôže nikomu – ani lekárnikom, ani občanom. Predstavuje hazard so zdravím občanov, má potenciál ohroziť kvalitu odbornej starostlivosti a bezpečnosť pacienta. Jeho prijatím budú profitovať len siete a určité finančné skupiny. Dúfam, že v parlamente bude čo najrýchlejšie novelizovaný,“ povedal účastníkom lekárnického kongresu počas jeho privítacej reči predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec NR SR Juraj Blanár.



Slovenská lekárnická komora pripravuje opatrenia, ktoré by mali ochrániť najmä malých lekárnikov pred negatívnymi účinkami zákona o liekoch na ich činnosť. Zároveň podporuje iniciatívu malých lekárnikov a študentov farmácie „Lekárnici nahlas“, prostredníctvom ktorej lekárnici informujú pacientov o negatívnych účinkoch zákona a zbieraním podpisov vyjadrujú nespokojnosť najmä s tým, že legalizuje siete lekární a takisto aj vernostné systémy ako marketingový nástroj slúžiaci len na maximalizáciu zisku, na úkor odbornosti. „Pokračovať budeme aj v komunikačnej kampani smerom k zákonodarcom, s cieľom zabezpečiť čo najrýchlejšie novelizáciu tohto zákona tak, aby neobsahoval nástroje slúžiace len obchodným a marketingovým cieľom majiteľov sietí lekární. Slovensko si zaslúži štandardný, moderný zákon o liekoch,“ dodal prezident SLeK Tibor Czuľba.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...