lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Včasné vyšetrenie očí ochráni pred slepotou. Oslabenie zraku, neostré videnie, zhoršená farebná citlivosť – to sú príznaky, ktoré často pripisujeme vyššiemu ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti


Oslabenie zraku, neostré videnie, zhoršená farebná citlivosť – to sú príznaky, ktoré často pripisujeme vyššiemu veku a nevenujeme im pozornosť. Ide však o príznaky podmienené vekom, spojené s degeneráciou žltej škvrny na sietnici (makule), ktorá je celosvetovo treťou najčastejšou príčinou slepoty. Pri včasnom záchyte a správnou terapiou sa dá komplikácii, akou je slepota, predísť. Práve túto úlohu mobilnej „Kliniky očnej prevencie“ vyzdvihla na stretnutí ministerka zdravotníctva JUDr. Z. Zvolenská.



Mobilná očná klinika – ako prvá na Slovensku zahájila epidemiologický prieskum, ktorého výsledkom sú dáta o výskyte ochorenia, pričom postihnutá je najmä populácia po 55. roku života.
Hlavná odborníčka MZ SR MUDr. M. Ondrejková, PhD. v odbore oftalmológia a prednosta Kliniky oftalmológie LFUK a UNB Doc. MUDr. V. Krásnik, PhD. oboznámili prítomných s významom, unikátnosťou a kritériami projektu.

Podľa predbežných výsledkov k 20.5.2013 bolo vyšetrených 2851 pacientov vo veku nad 55 rokov, z toho 2340 bolo uzavretých. U 161 pacientov sa zistila vekom podmienená makulopatia, čo predstavuje 7,8 % v celkového počtu vyšetrených. Cieľom štúdie je zistiť špecifickú prevalenciu vekom podmienenej degenerácie makuly (VPDM) a získať socio-demografickú štruktúru pacientov s týmto ochorením. Význam záchytu pacientov s VPDM potvrdila aj retrospektívna populačná štúdia v Dánsku, pričom výskyt slepoty pri včasnom záchyte poklesol za určité obdobie až o 50%, pri súčasnej Anti- VEGF (Anti- Vascular entothelial growth factor) liečbe. Ako jedna z najčastejších príčin degeneratívnych zmien na sietnici je katarakta, glaukóm a diabetes mellitus. Klinika očnej prevencie v rámci prvého celosvetového epidemiologického prieskumu používa aj vyšetrenie optickou koherentnou tomografiou.


Aktívnym záchytom (skríningom) je možné znížiť podľa odborníkov počet pacientov so slepotou pri VPDM a tým skvalitniť zdravotnú starostlivosť o pacienta.



Autor: MUDr. D.Gažiová

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...