lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ zvažuje možnosť druhej booster dávky vakcíny proti COVID-19 u starších ľudí Bratislava 18. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uvažuje nad zavedením dobrovoľného očkovania štvrtou ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 18.07.2022 Zobrazené: 2733237x categoryZaujímavosti

Bratislava 18. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uvažuje nad zavedením dobrovoľného očkovania štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v starších vekových kategóriách. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor rezortu. "Viaceré krajiny očkujú štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 seniorov vo veku nad 60, prípadne 55 rokov. Tento trend vnímame a čoskoro budeme verejnosť informovať o možnostiach očkovania druhou booster dávkou v Slovenskej republike," spresnil.Ministerstvo pripomenulo, že v súčasnosti sa na Slovensku štvrtou dávkou môžu očkovať imunokompromitovaní pacienti bez ohľadu na ich vek.Pri očkovaní sa podľa neho postupuje podľa aktuálne schválenej očkovacej schémy. "Počas leta je zámerom pokračovať v očkovaní prvoočkovancov a doočkovaniach základných očkovacích schém," ozrejmilo. Naďalej sa podľa neho pripravuje aj stratégia očkovania na sezónu jeseň – zima 2022/2023. MZ doplnilo, že Slovensko v tomto smere plne reflektuje odporúčania Európskej liekovej agentúry (EMA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Rezort chce od roku 2023 začleniť očkovanie proti ochoreniu COVID-19 do Národného imunizačného programu SR v zmysle odporúčania ECDC. Očkovanie je podľa neho najúčinnejšou intervenciou proti novému koronavírusu. "Jeho efekt nie je nahraditeľný a ani porovnateľný so žiadnou inou intervenciou. Epidemiologické štúdie poukazujú na merateľný pokles rizika ťažšieho priebehu, hospitalizácie a úmrtia v porovnaní s nezaočkovanou skupinou obyvateľstva," podotkol.EMA a ECDC odporučili tento mesiac druhú posilňovaciu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre všetky osoby staršie ako 60 rokov. Dôvodom je stúpajúci počet nakazených v Európe.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...