lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ministerstvo zdravotníctva začína otvorenú liekovú politiku Lieky predstavujú z medicínskeho aj ekonomického pohľadu jednu z najvýznamnejších oblastí zdravotníctva. Hoci ich podiel ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Lieky predstavujú z medicínskeho aj ekonomického pohľadu jednu z najvýznamnejších oblastí zdravotníctva. Hoci ich podiel na zdravotníckych výdavkoch klesol z 38% v roku 2004 na okolo 31% v roku 2009, niektoré problémy
pretrvávajú.


Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmeny v liekovej politike, ktorých účelom je dať k dispozícii pacientom čo najširšie spektrum preukázateľne účinných a bezpečných liekov s čo najnižším negatívnym vplyvom na sociálnu situáciu občanov a na verejné financie. Niektoré kroky smerom k vyššej otvorenosti a transparentnosti liekovej politiky boli vykonané už v týchto dňoch.



Na webovej stránke ministerstva boli zverejnené všetky žiadosti farmaceutických firiem týkajúce sa kategorizácie liekov, ktorá bude platiť od 1. januára 2011. Ministerstvo bude postupne prakticky v reálnom čase na internete zverejňovať všetky dokumenty vytvárané všetkými zúčastnenými stranami počas celého procesu kategorizácie - žiadosti, posudky, rozhodnutia aj ich odôvodnenia. Účastníci farmaceutického trhu aj verejnosť budú mať k dispozícii všetky informácie, ktoré sú známe regulátorovi. Obmedzí to priestor na zákulisné dohody o cenách, úhradách, doplatkoch či spôsoboch použitia liekov, ktoré nie sú v najlepšom záujme občanov Slovenska.


Ministerstvo tiež vytvorilo verejný kalendár, v ktorom členovia kategorizačnej komisie dokumentujú všetky svoje stretnutia s účastníkmi farmaceutického trhu. Novelizáciou legislatívy chceme postupne rozšíriť túto povinnosť na všetkých členov kategorizačnej komisie, nielen tých, ktorí pracujú na ministerstve zdravotníctva, a stanoviť pravidlá pre ich kontakty s predstaviteľmi priemyslu. Podobne legislatívne upravíme zverejňovanie príjmov členov kategorizačnej komisie a ich rodinných príslušníkov od farmaceutických spoločností.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.