lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Mrazenie vajíčok dáva ženám šancu mať dieťa aj po 40-tke Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 06.08.2024 Zobrazené: 2552570x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre rodičovstvo v čase, kedy už môže byť neskoro. Práve tomu vieme predísť zmrazením a uskladnením vajíčok v mladšom veku, kedy predpokladáme ich vysokú kvalitu.


Je možné byť mamou v každom veku?


Medializované správy o tehotenstvách slávnych žien, ktoré otehotneli vo vyššom veku dávajú ženám falošnú nádej, že otehotnieť je možné v každom veku. Čo nie je pravda. Po štyridsiatom druhom roku života majú ženy už iba 5 % zdravých vajíčok vhodných na otehotnenie. „ V prípade starších žien je šanca na dosiahnutie tehotenstva veľmi nízka, či už prirodzene alebo pomocou metód asistovanej reprodukcie. Takýmto párom potom odporúčame programy s darovanými vajíčkami ,“ hovorí MUDr. Andrea Grendelová, gynekologička v Centra pre asistovanú reprodukciu Gyncare.


Kedy je správny čas na dieťa?


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je ideálny čas na prvé dieťa do 30 roku života ženy. Všetky ďalšie deti je vhodné plánovať do 35-ky. Odporúčanie WHO súvisí s počtom a kvalitou vajíčok, ktoré vekom prirodzene klesajú. Po 30. roku môže tento pokles ohroziť plodnosť žien.


Súčasné ženy chcú byť na materstvo viac pripravené. Chcú si založiť rodinu s tým správnym partnerom a v čase, ktorý im najviac vyhovuje. Nie vždy sa však podarí tieto predstavy naplniť do veku, ktorý je pre tehotenstvo najvhodnejší. Vďaka pokroku v medicíne dnes ženy majú možnosť urobiť preventívny krok, ktorým je mrazenie vajíčok. Ide o určité „poistenie“, že ak sa rozhodnú v budúcnosti mať dieťa, alebo aj viac detí, nebude už neskoro.


Čo by ste mali o mrazení vajíčok vedieť?




  • Najlepší vek na mrazenie vajíčok je do 35 rokov.




  • Počet vajíčok, ktoré je potrebné zamraziť súvisí od veku ženy. Odporúčaním je mať zmrazených 8 – 10 vajíčok. V prípade starších žien aj viac.




  • Vajíčka môžu byť zmrazené neobmedzený čas.




Proces mrazenia vajíčok trvá iba 10 dní


Priebeh mrazenia vajíčok je podobný ako štandardný IVF cyklus. Pozostáva z niekoľkých krokov:




  • Vstupná konzultácia.




  • Výber najvhodnejšieho stimulačného protokolu.




  • Hormonálna stimulácia v trvaní približne 10 dní.




  • Kontrolné vyšetrenie na zistenie odpovede vaječníkov na stimuláciu približne po 8 dňoch aplikácie liekov.




  • Odber vajíčok v krátkodobej anestézii.




  • Zmrazenie a uskladnenie vajíčok.




Vajíčka zostávajú zmrazené počas nevyhnutnej doby bez akéhokoľvek vplyvu na ich kvalitu. Ak bude žena na tehotenstvo pripravená, vajíčka rozmrazíme a oplodníme spermiami partnera. Vznikne embryo, ktoré v správnom čase vložíme do maternice.


Bližšie informácie spolu s komplexnou zdravotnou starostlivosťou získate v Centre pre asistovanú reprodukciu Gyncare v Košiciach a v Nitre, www.gyncare.sk .



ZDROJ: GYNCARE.SK