lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave sa 29.9.2011, pripomínal svetový deň srdca. Pri príležitosti svetového dňa srdca zorganizovala Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave v spolupráci s 1. ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Pri príležitosti svetového dňa srdca zorganizovala Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave v spolupráci s 1. Nadáciou srdcovej chirurgie - Zachráňme srdce! meranie krvného tlaku všetkým záujemcom z radov študentov a zamestnancov univerzity, ako aj všetkým okoloidúcim zdraviachtivým občanom na kramárenskom kopci.



Univerzita sa tak pripojila k celoslovenským aktivitám venovaným prevencii kardiovaskulárnych ochorení a ochrane srdca. Meranie krvného tlaku zabezpečovali študenti 6. ročníka Lekárskej fakulty SZU, ktorí sa na konci tohto akademického roku stanú prvými absolventmi Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity. Odborný dohľad nad študentským meraním tlaku zabezpečovali univerzitní lekári.





Medzi prvými, ktorí si dali zmerať krvný tlak boli o deviatej hodine rektor SZU Dr. h. c. prof. PhDr. Dana Farkašová, CSc. a prezident nadácie MUDr. Peter Lukáč, ako aj členovia vedenia univerzity. Ako povedala Dr. h. c. prof. PhDr. Dana Farkašová, CSc., takáto akcia je z jej pohľadu „takmer povinnosťou pre inštitúciu, akou je Slovenská zdravotnícka univerzita“. „Keď mi v mladom veku niekto prial pevné zdravie, často krát som to brala ako frázu. Samozrejme s odstupom času viem, že prianie zdravia druhému je šľachetný postoj, ale to nestačí – o svoje zdravie sa musí starať každý z nás. Našou akciou sme chceli prispieť a podľa obrovského záujmu o meranie sme zjavne aj prispeli k poukázaniu na nevyhnutnosť prevencie“, povedala Dr. h. c. prof. PhDr. Dana Farkašová, CSc., rektor SZU po skončení akcie. Podľa jej slov, bola nesmierne milo prekvapená záujmom zo strany študentov a zamestnancov, ale najviac ju potešil záujem zo strany verejnosti, keď priestory univerzity s cieľom zmerať si tlak navštívili desiatky ľudí. Prezident nadácie srdcovej chirurgie - Zachráňme srdce! MUDr. Peter Lukáč, sám aktívny a vyhľadávaný chirurg ocenil aktivitu SZU a ako pripomenul, „neváhal ani sekundu pri myšlienke spolupracovať s univerzitou na tejto akcii“ a dodal, že „smerom do budúcnosti sa otvára veľký priestor na spoločné organizovanie podobných aktivít“. „Pre nadáciu, ktorú zastupujem bolo cťou spolupracovať s tak významným subjektom, akým Slovenská zdravotnícka univerzita bez pochýb je“ povedal v záverečnom hodnotení vydareného I. ročníka merania krvného tlaku na SZU pri príležitosti svetového dňa srdca.






S pozdravom









Martin Urmanič


vedúci mediálneho oddelenia SZU

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...