lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Neviete na čom ste? Pomôžeme vám zorientovať sa Prinášame vám prehľad stupňov inkontinencie podľa rozsahu úniku moču. Nájsť kategóriu, s ktorou sa podľa ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 03.07.2020 Zobrazené: 542205x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Prinášame vám prehľad stupňov inkontinencie podľa rozsahu úniku moču. Nájsť kategóriu, s ktorou sa podľa opisu najlepšie stotožňujete, vám pomôže lepšie sa zorientovať vo výbere pomôcok a zabezpečiť si tak komfortný a ničím nerušený každodenný život.



Máte neustály pocit nutkania?


Zrazu sa vám chce ísť na toaletu a nestihnete dôjsť bez toho, aby vám uniklo aspoň malé množstvo moču. Ide o takzvaný syndróm hyperaktívneho močového mechúra. Často sa vyskytuje u mužov po operácii prostaty alebo u žien, z neznámych dôvodov, najmä vo vyššom veku. Či i de o menší alebo väčší objem uniknutého moču, hovoríme o urgentnej inkontinencii.


Pri takýchto komplikáciách sa odporúča najmä obmedziť močopudné nápoje a potraviny, ako je káva, čaj či melón. Ak vám sú tieto príznaky povedomé, mali by ste navštíviť lekára. Ten vám pomôže podľa rozsahu inkontinencie presne určiť možnosti liečby a vybrať správnu pomôcku, ktorá vám zabezpečí pohodlie počas celého dňa.


Nutkanie necítite, no aj tak nestihnete dôjsť na toaletu?


Z preplneného močového mechúra môžu samovoľne vytekať kvapky moču, napriek tomu, že mechúr neupozorní na potrebu ísť na toaletu. Ide o inkontinenciu z pretekania . Prevažne sa vyskytuje u pacientov s chronickým ochorením. Môže sa vyskytnúť, ak trpíte cukrovkou alebo nervovými ochoreniami.


Príčinou, prečo vás mechúr „zabúda“ upozorniť na potrebu močiť, je nesprávne fungovanie jeho receptorov alebo ich poškodenie, napríklad v dôsledku operácie. Inkontinencia z pretekania nastáva vtedy, keď sa prekročí objem mechúra a moč samovoľne pretečie. V tomto prípade existuje aj riziko akútnej retencie, takého intenzívneho zadržania moču, po ktorom pacient vôbec nie je schopný sa vymočiť. Ide o veľmi bolestivú záležitosť, pri ktorej je nevyhnutný lekársky zákrok.


Ak trpíte opísanými príznakmi, neváhajte čo najskôr konzultovať svoj stav s lekárom. Môžete sa tak vyhnúť veľmi nepríjemným ťažkostiam.


Vylučovanie úplne mimo kontrolu


Úplná neschopnosť ovládať vylučovanie je väčšinou spojená nielen s únikom moču, ale i stolice. Príčinou sú neurologické diagnózy, ktoré spôsobujú, že pacient pociťuje zvýšenú dráždivosť a úplne nekoordinované močenie, ktoré má vplyv na celkovú vylučovaciu funkciu pacienta. Ide o takzvanú reflexnú inkontinenciu .


Ak neviete s presnosťou určiť, ktorý druh inkontinencie sa vás týka, a aké pomôcky by ste mali zvoliť, nájdite si 2 minúty času a otestujte sa s nami. Na základe vyplnenia jednoduchého anonymného dotazníka vám pomôžeme priblížiť, o aký druh inkontinencie vo vašom prípade ide a poskytneme vám odporúčania pre ďalšie potrebné kroky.

https://www.hartmann.info/sk-sk

Štítky :