lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Nová nádej na liečbu silného menštruačného krvácania Antikoncepcia, ktorá prináša prirodzený estrogén je schválená aj na liečbu silného krvácania...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Antikoncepcia, ktorá prináša prirodzený estrogén je schválená aj na liečbu silného krvácania




Na základe najnovších výsledkov klinických štúdií bolo zistené, že kombinovaná hormonálna antikoncepcia, ktorá ako prvá prináša prirodzený estrogén v kombinácii s gestagénom dienogest, preukazuje aj významnú účinnosť pri rýchlom a trvalom znížení krvných strát u žien, ktoré trpia silným menštruačným krvácaním.


Táto tabletková antikoncepcia je dostupná na Slovensku už od roku 2009 a od 22.10. 2010 je schválená aj na liečbu silného menštruačného krvácania, u žien, ktoré si želajú užívať tabletkovú antikoncepciu.



Silné menštruačné krvácanie je vážny problém, ktorý výrazne ovplyvňuje zdravie a celkovú kvalitu života ženy. Je preto dôležitá efektívna liečba, ktorá môže znížiť krvné straty, a ktorá doposiaľ nebola príliš efektívna. Tabletková antikoncepcia na báze prirodzeného estrogénu predstavuje teda nielen novú éru hormonálnej antikoncepcie, ale aj prevratný vývoj na poli liečby silného menštruačného krvácania. „Pre veľký počet žien, ktoré trpia touto poruchou ponúka táto antikoncepcia novú liečebnú nádej“, uvádza Dr. Diana Mansour poradkyňa pre gynekológiu a reprodukčnú zdravotnú starostlivosť z Newcastle upon Tyne vo Veľkej Británii.



Štúdia okrem iného preukázala, že kombinovaná antikoncepcia (estradiol valerát a gestagén dienogest) znižuje menštruačné straty o 88% po 6 liečebných cyklov, pričom už po jednom mesiaci užívania bolo zjavné zlepšenie. Zníženie krvných strát zároveň preukázalo významné zlepšenie metabolizmu železa (hemoglobín, hematokrit a feritín). Z ekonomického hľadiska to pre ženu zasa znamená aj úsporu na hygienických potrebách.



Doposiaľ neboli dostupné veľmi efektívne nechirurgické spôsoby liečby. Jednou z možností bol jedine vnútromaternicový systém IUS, ktorý je schválený na liečbu silného menštruačného krvácania vo viacerých krajinách EU. Aj keď, táto liečba je veľmi dobre tolerovaná a uznávaná, nemusí sa každá žena rozhodnúť pre vnútromaternicový spôsob liečby, ale uvítala by radšej tabletovú formu.



Silné menštruačné krvácanie je definované ako abnormálne maternicové krvácanie bez prítomnosti organickej patológie alebo ochorenia (napr. endometriálnych polypov alebo myómov maternice), a je charakterizované silným menštruačným krvácaním, ako najčastejšie uvádzaným symptómom.



Štúdie dokazujú, že silné menštruačné krvácanie je veľmi častým príznakom, ktorým trpia ženy v reprodukčnom veku. Predpokladaný výskyt silného menštruačného krvácania je až u 52 percent žien, avšak lekársku pomoc vyhľadá len 5 percent žien.



Známky silného menštruačného krvácania sú:

· Potreba používať dvojitú hygienickú ochranu

· Menštruačné krvácanie, ktoré preteká cez vložky alebo tampóny každú hodinu

· Potreba meniť hygienické vložky aj v noci

· Menštruácia, ktorá obsahuje veľké krvné zrazeniny




Uvedená hormonálna antikoncepcia obsahuje estradiolvalerát (E2V), ktorý sa v ženskom tele mení na estrogén, identický s tým, ktorý produkuje organizmus ženy. Súčasne obsahuje aj moderný gestagén dienogest, ktorý má veľmi dobrý účinok na sliznicu maternice a tým zabezpečuje výbornú kontrolu cyklu.

Unikátne dávkovanie

Medzi ostatnými prípravkami vyniká táto antikoncepcia nielen svojim zložením, ale aj unikátnym dávkovaním, ktoré napodobňuje prirodzený ženský cyklus. V priebehu celého cyklu postupne klesajú dávky estradiolvalerátu a stúpa obsah dienogestu. Každý blister obsahuje 28 tabletiek, pričom 26 z nich má rôzne dávky samotného estradiolu, alebo v kombinácii s dienogestom. Posledné dve tabletky obsahujú placebo. Antikoncepcia sa teda užíva bez prestávky.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...