lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Platby farmaceutických firiem lekárom budú protizákonné Ministerstvo zdravotníctva v predkladanom novom zákone o lieku navrhlo zákaz návštev zástupcom farmaceutických spoločností v ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

príjem a darovanie akýchkoľvek peňažných darov alebo vecných výhod pre lekárov od zástupcov farmaceutických spoločností. "Nie je v poriadku, ak pacienti musia čakať pred ambulanciami počas ordinačných hodín lekárov len preto, že zástupca farmaceutickej spoločnosti prišiel predstaviť lekárovi produkty spoločnosti," povedal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Absolútne neprípustné je, aby lekári za predpisovanie konkrétnych liekov dostávali od zástupcov farmaceutických spoločností peniaze alebo iné výhody. "Tlak firiem na predpisovanie konkrétnych liekov je enormný, na čo doplácajú pacienti, lebo platia za lieky viac, ako by mali, pričom tieto finančné prostriedky by mohli byť využité v prospech samotných pacientov v systéme zdravotníctva oveľa účelnejšie, " zdôraznil minister Ivan Uhliarik. Ministerstvo zdravotníctva preto navrhuje zavedenie generickej preskripcie, teda predpisovanie účinnej látky, nie komerčného názvu lekárom. Lekárnik bude podľa predpísanej účinnej látky na recepte povinný vydať pacientovi najlacnejší liek. Pacienti by tak mohli odhadom ušetriť ročne až 48 miliónov eur.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.