lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Pomoc na Slovensku hľadajú aj ukrajinskí pacienti s rakovinou Aktuálnu vojnu na Ukrajine sprevádzajú rôznorodé okolnosti a katastrofálne dopady má už teraz nielen na ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 06.03.2022 Zobrazené: 1096978x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Aktuálnu vojnu na Ukrajine sprevádzajú rôznorodé okolnosti a katastrofálne dopady má už teraz nielen na rodiny, jednotlivcov, ohrozené osamelé matky s deťmi, ale i na chorých obyvateľov. Aj tí boli nútení utiecť zo svojej krajiny a pomocnú ruku hľadajú v okolitých štátoch.


Detskí onkologickí pacienti z vojnou zasiahnutej Ukrajiny si budú vyžadovať dlhodobú liečbu na oddelení detskej onkológie a hematológie. Ukrajinskí onkologickí pacienti, okrem náročnosti samotnej liečby, musia riešiť jej náhle prerušenie a ťažkosti s tým súvisiace. Extrémne kritické momenty sa podpisujú i na psychickej stránke.


Bezplatná zdravotná starostlivosť pre utečencov


Minister zdravotníctva prehlásil, že každý utečenec, ktorý prejde cez hranice dostane bezplatnú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Čo sa týka onkologických pacientov, najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku, ktorej úlohou je postarať sa o občanov Ukrajiny na našom území, im bude čo najviac nápomocná. Pre ukrajinských utečencov sa nebudú uplatňovať preskripčné a indikačné obmedzenia v prípade liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Lieky bude môcť v tejto výnimočnej situácií predpísať aj všeobecný lekár. Lekárne zároveň majú povinnosť takýto liek vydať. Utečencovi s dočasným útočiskom budú zároveň na základe najnovšieho rozhodnutia vydávané lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny bez doplatku v maximálnej cene lieku . (Zdroj: www.vszp.sk)


Do pomoci sa zapája aj Liga proti rakovine


„Od prvého dňa konfliktu sme si uvedomovali náročnosť situácie a boli pripravení pomôcť aj my ľuďom, ktorých okrem onkologického ochorenia zastihla aj nezmyselná vojna. Aktuálne bezplatne poskytujeme ukrajinskej rodine ubytovanie v zariadení, ktoré je celoročne od nás k dispozícii rodičom detských onkologických pacientov. Samozrejme, kontinuálne zostáva k dispozícii možnosť ubytovania aj pre rodičov slovenských detí. Máme avízo na potrebu ubytovania v Košiciach, tiež sa kapacitne pripravujeme pomôcť. Zisťujeme podmienky prijatia lekárom. Doposiaľ museli ukrajinskí utečenci predkladať žlté karty, aktuálne máme od Ministerstva zdravotníctva potvrdené, že lekárovi stačí predložiť preukaz totožnosti,“ hovorí Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. Lekári, ktorí občanom vojnou zasiahnutej Ukrajiny poskytnú akúkoľvek formu zdravotnej starostlivosti, budú tieto výkony vykazovať štátnej poisťovni.

ZDROJ: lpr.sk

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...