lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ponúkame vám možnosť zapojiť sa do projektu SSVPL SLS „Dni zdravého srdca 2010“. Uskutoční sa v našich ambulanciách od 24.9. do 1.10.2010. Milé kolegyne a kolegovia, všeobecní lekári, obraciame sa na Vás so žiadosťou o spoluprácu. Ponúkame vám ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Milé kolegyne a kolegovia, všeobecní lekári,
obraciame sa na Vás so žiadosťou o spoluprácu. Ponúkame vám možnosť zapojiť sa do projektu SSVPL SLS „Dni zdravého srdca 2010“. Uskutoční sa v našich ambulanciách od 24.9. do 1.10.2010.

Organizujeme tento projekt ako celoslovenskú akciu všeobecných lekárov. Projekt všeobecných lekárov začne 24.9.2010, v piatok, spoločne s Dňom D Slovenskej nadácie srdca, ktorý organizuje spolu so Slovenskou kardiologickou spoločnosťou a pod záštitou ministra zdravotníctva ako Svetový deň srdca na Slovensku. Svetový deň srdca 2010 tak ako je vyhlásený „World heart federation“ je organizovaný v ostatnom svete v nedeľu 26.9.2010. Na podporu Svetového dňa srdca 2010 organizuje SSVPL SLS tento svoj vlastný projekt. Pripravili sme ho ako projekt premosťujúci aktivity na Slovensku a vo svete. O úspešnom minuloročnom projekte, do ktorého sa zapojilo 260 všeobecných lekárov, ktorí zozbierali štandardné dáta od viac ako 5000 svojich pacientov sú informácie na stránke www.vpl.sk. Žiadame Vás aj tento rok o venovanie maximálnej pozornosti tejto akcii, aby sa nám spoločne podarilo poukázať na logickú dôležitosť našich ambulancií pre prevenciu chorôb.


Deň D bude na Slovensku aj v roku 2010 venovaný celonárodnej edukácii slovenských občanov o závažnosti hlavných KV rizikových faktorov. Aktivity sa uskutočnia v 37 predajniach Tesco, 175 lekárňach a na 40 ďalších meracích miestach na uliciach a námestiach Slovenska a súčasne aj v 8 vlakoch zdravia. Merať sa budú hodnoty zdravého srdca, t.j. aktuálne hodnoty krvného tlaku a cholesterolu. Občania tu budú mať možnosť poradiť sa s odborníkom ohľadom zachovania si zdravia a o príčinách vzniku KV chorôb. Súčasťou je aj intenzívna kampaň v médiách. V uliciach bude 500 dobrovoľníkov - študentov stredných škôl, rozdávať občanom kartičky zdravého života a budú im odporúčať, aby si nechali vyšetriť hodnoty svojho srdca na uvedených stanovištiach. Vyzývame Vás kolegyňa, kolega, môžete sa do projektu SSVPL SLS zapojiť aj Vy osobne. Ukážme, že primárna prevencia KV ochorení patrí predovšetkým do našich ambulancií. Nevynechajme túto dobrú príležitosť ukázať aké dôležité funkcie môže plniť primárna zdravotná starostlivosť v našej spoločnosti. Ukážme našu silu a vplyv na zdravie spoločnosti. Každý pacient má svojho všeobecného lekára. Pomôžme našim renomovaným kardiológom, ktorí zapájajú do tohto celonárodného projektu predajne Tesco, lekárne, vlaky zdravia a študentov stredných škôl. Veď my predstavujeme silu siete 2300 ambulancií všeobecných lekárov a prostredníctvom edukácie máme bezprostredný vplyv na rizikové návyky našich pacientov. Organizačné pokyny: 1. Každá ambulancia všeobecného lekára, obdrží plagát projektu. Prosíme, keby ste si ho mohli Dňom D vyvesiť do čakárne alebo nalepiť na dvere ambulancie. Tento plagát zahŕňa všetky dôležité pokyny pre našich pacientov a môže byť ozdobou Vašej čakárne. Bude identifikovať ambulancie aktívnych všeobecných lekárov. 2. Súčasťou zásielky je malý plagát vo formáte A4. Je to vzor edukačného letáka pre pacientov, ktorý si môžete dať namnožiť na potrebný počet. Môžete používať aj čiernobielu
verziu. Pri edukácii pacientov môžete prejsť jednotlivé body individuálne s každým konkrétnym pacientom. Vyznačiť im na plagátiku individuálne dôležité odporúčanie. Každému dať ten jeho leták. Ak sa bude počas nášho projektu a hlavne aj neskôr takto jednotne systematicky vzdelávať v našich ambulanciách, postupne to môže mať pozitívny vplyv na zdravie populácie. Súčasťou návštevy pacienta bude aj zmeranie krvného tlaku, obvodu pása, zistenie hodnôt cholesterolu a glukózy- podľa výsledkov poslednej preventívnej prehliadky a zaznačenie týchto hodnôt do formulára „Návratka“. 3. V zásielke je edukačný materiál zobrazujúci rôzne druhy porúch metabolizmu tukov, ktorý môžete využiť pri edukácii pacientov a návod s aktuálnymi odporúčaniami na meranie pása. 4. Súčasťou zásielky je formulár – návratka. V období do 1.10.2010 je na tejto návratke potrebné zaznamenať údaje aspoň 20 pacientov. Poteší nás ak zaznamenáte údaje čo najväčšieho počtu svojich pacientov. Návratka je dôležitá ako nosič dát získaných od pacientov všeobecných lekárov. Na základe jej vyplnenia a zaslania do 10.10.2010, budete zaradení do zlosovania o prístroj BOSO ABI 100 určený na včasný skríning a diagnostiku ICH DK v hodnote cca 2000 €. Vylosovanie z doručených „Návratiek“ sa uskutoční na XXXI. Výročnej konferencii SSVPL SLS v Bojniciach v bloku o kardiovaskulárnej prevencii. Spoločne s kardiológmi vyhodnotíme obidva projekty. Aktivitu všeobecných lekárov v jednotlivých regiónoch, ako aj výsledky prierezovej epidemiologickej sondy zisťovaných hodnôt si budete môcť pozrieť na interaktívnej mape na našej stránke www.vpl.sk. Tohtoročné „Dni zdravého srdca 2010“ sú veľmi dôležité aj pre nastavenie spolupráce so Slovenskou kardiologickou spoločnosťou, novým vedením MZ SR a zdravotnými poisťovňami. Potrebujeme aby naše aktivity zarezonovali čo najsilnejšie. Aby nás bolo vidieť a počuť.


Veríme, že nás podporíte svojou účasťou a dúfame, že sa nám spoločne podarí urobiť potrebné kroky na posilnenie primárnej starostlivosti v našom zdravotníckom systéme. Je na to potrebné úsilie nás všetkých.


Koordinátori z výboru SSVPL SLS zodpovední v regiónoch za „Dni zdravého srdca“: Peter Pekarovič -0904878628, Peter Makara -0903705055, Martina Jandzíková -0902366472, Jana Bendová -0903131311, Eva Berešová -0903630023, Marián Šiška -0905266343, Karol Herda -0907361739, Miroslav Baník -0905263420, Ján Kaňuch -0910946762.

V prípade nejasností sa na nich môžete s dôverou obrátiť.



V Bratislave 10.9.2010, ďakujeme za spoluprácu

MUDr. Iveta Vaverková, MPH, Prezident SSVPL SLS -0908724955

MUDr. Peter Lipták, koordinátor projektu -0903440016 Internetová stránka projektu je na http://www.vpl.sk/sk/dni-zdraveho-srdca-2010/

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.