lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Poznáte syndróm počítačového videnia? Toto vám pri liečbe pomôže! Až štípanie očí nás upozorní na to, že stačilo!

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Sobota, 18.05.2019 Prečítané: 3248x Zobrazené: 488292x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Kto by nemiloval filmové či seriálové maratóny? Niekedy si ani neuvedomíme, že hodiny pozeráme na obrazovku či monitor. Takmer bez prestávky. A možno aj pri zlom osvetlení. Až štípanie očí nás upozorní na to, že stačilo!

Naše oči sú jedným z najkomplexnejších orgánov ľudského tela a druhým najzložitejším, hneď po mozgu. Aj preto je priam detinské, ak beriem dobrý zrak ako samozrejmosť.

Ak dlho pozeráme na monitor či obrazovku, núti to naše oči pracovať oveľa intenzívnejšie.Pri uprenom pohľade málo žmurkáme a oči sa rýchlo vysušujú. Navyše obrazovka má odlesky a odrazy, takže text sa nám ťažšie číta ako napríklad z knihy či časopisu. Oči sú preťažené a vznikajú problémy.

Príznaky nadmerného zaťaženia sú väčšinou prechodné. Ak však neurobíme ani minimálne opatrenia na zmiernenie záťaže očí, objaví sa syndróm počítačového videnia. Ten je často sprevádzaný nepríjemnými príznakmi ako únava očí, bolesti hlavy, rozmazané videnie, bolesti krku a ramien a podobne. Krátkodobá únava očí môže prerásť do syndrómu suchého oka , ktorý sa prejavuje svrbením, pálením, bolesťou pri žmurkaníči pocitom cudzieho telesa v oku.

Vznik syndrómu počítačového videnia

Faktory, ktoré ovplyvňujú vznik syndrómu počítačového videnia:

· nesprávne osvetlenie miestnosti,

· zlé nastavenie jasu monitoru, obrazovky,

· príliš krátka alebo dlhá vzdialenosť očí od monitoru či obrazovky,

· krivé celkové držanie tela pri sedení,

· zlý uhol hlavy pri pozeraní na monitor a pod.

Každý z faktorov môže spôsobiť nadmerné zaťaženie očí a prispieť k vzniku syndrómu počítačového videnia a teda aj syndrómu suchého oka. Stačí však dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a syndrómom či únave očí sa viete ľahko vyhnúť.

Ako liečiť syndróm počítačového videnia?

1. Očiam doprajte okamžitú úľavu od bolesti či iných nepríjemných príznakov. Mnoho ľudí nedá dopustiť na očné kvapky Hyal Drop multi bez konzervačných látok s optimálnym obsahom kyseliny hyalurónovej, vďaka ktorej sa zvlhčí povrch oka. Zdravotnícku pomôcku Hyal Drop multi teraz v lekárni kúpite s osvedčeným, pohodlnejším aplikátorom.

2. Osvetlenie v miestnostiupravte tak, aby bolo pre vaše oči príjemné a korigovalo intenzitu svetla z monitora či obrazovky.

3. Monitor počítača pri práci si nastavte do výšky vašich očí tak, aby ste mali hlavu v prirodzenom uhle a pohodlnej pozícii.

4. Pravidelné prestávky pri práci sú kľúčové, počas nich si zacvičte s očami , ale aj ramenami, chrbtom či pažami.

5. Vhodná stolička pri práci s oporou pre krk a chrbát je dôležitá, aby ste zabránili preťaženiu a tým eliminovali syndróm počítačového videnia.

Ak vám tieto opatrenia nepomôžu a syndróm počítačového videnia pretrváva, odporúčame vám navštíviť očného špecialistu. Urobí vám komplexné a podrobné vyšetrenia očí, na základe ktorých stanoví diagnózu a následnú liečbu.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...