lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Prečo neodkladať vyšetrenie znamienok? Predstavuje len 2 % zo všetkých nádorov a patrí medzi tie najzhubnejšie nádory s vysokou ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Predstavuje len 2 % zo všetkých nádorov a patrí medzi tie najzhubnejšie nádory s vysokou úmrtnosťou. Reč je o malígnom melanóme.



Aké ochorenie je malígny melanóm? Aký je jeho vývoj?
Malígny melanóm (MM) je zhubný nádor z pigmentových buniek, ktorý sa môže nachádzať kdekoľvek na koži, vzácnejšie na slizniciach, v oku a mozgových obaloch. Ide o jeden z najnebezpečnejších nádorov s vysokým metastatickým potenciálom.



Pokožka je náš najväčší orgán, a predsa mu nevenujeme toľko pozornosti, koľko by si zaslúžil. Poznáme prvé varovné signály, pri ktorých je nutné spozornieť?
Varovným signálom je, keď znamienko mení svoju veľkosť, tvar, vyvýšenie či farbu, môže dokonca aj krvácať, svrbieť a mokvať. Rizikové však nie sú len meniace sa materské znamienka, ale aj tie novovzniknuté!



Je možné definovať rizikovú skupinu pre toto ochorenie?

Najrizikovejšou skupinou sú ľudia so svetlou pokožkou, modrými či zelenými očami, svetlými aj ryšavými vlasmi a pehami. Ďalšie rizikové skupiny tvoria jedinci, u ktorých sa v rodine MM vyskytol, ľudia s veľkým počtom znamienok a tí, ktorí sú často vystavovaní slnečnému žiareniu.



Poznáme všeobecné indikácie, kedy tvar a veľkosť materských znamienok na našej pokožke napovedá, že niečo nemusí byť v poriadku?

Riadime sa tzv. ABCDE pravidlom, podľa ktorého si ľudia môžu znamienka samovyšetriť. Nepriaznivým znakom znamienka je asymetria (A), nepravidelné okraje (B-borders), nejednotná farba (C-colour), priemer (D-diameter) znamienka nad 0,5 cm a akákoľvek zmena znamienka (E-evolution), či už v zmysle zmeny veľkosti, farby, tvaru či vyvýšenia.



Návštevu všeobecného lekára ľudia častokrát zanedbávajú. Ako je to v prípade starostlivosti o zdravie pokožky?




ZDROJ: KLIKNI TU pre viac info

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...