lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Pred akými vianočnými dobrotami sa mať kvôli zubom na pozore? Počas dňa sú naše zuby bežne vystavované cukrom, kyselinám aj pigmentom v potravinách aj nápojoch. ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 14.12.2021 Zobrazené: 516860x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Počas dňa sú naše zuby bežne vystavované cukrom, kyselinám aj pigmentom v potravinách aj nápojoch. S cukrovinkami, vaječným koňakom, vareným vínom a punčom, ale ich množstvo na Vianoce graduje. Čo od ktorej vianočnej dobroty očakávať a ako môžete v tomto náročnom období zubom naopak v starostlivosti prilepšiť?


Obľúbené tradičné varené víno


K Vianociam neodmysliteľne patrí varené víno, najčastejšie to červené, ktoré je proti zubom vyzbrojené hneď dvakrát. Tmavé pigmenty červeného vína zafarbujú zuby a zároveň víno svojimi kyselinami zmäkčuje zubnú sklovinu , čo znižuje jej odolnosť. Preto si po konzumácii vína – aj toho vareného – čistite zuby najskôr za 30 minút. Zároveň môžete pridať ochranu zubov proti pôsobeniu kyselín vhodne zvolenou zubnou pastou.


Cukor sem, cukor tam


K tradičným českým i slovenským Vianociam patria pečivo a vianočka. Asi nie je nutné pripomínať, koľko cukru to je . Ešte keď ho počas dňa ujedáme niekoľko dní v kuse . Ale taká vianočka pomazaná medom, maslom, marmeládou alebo len navrch pocukrovaná – bez toho ako by Vianoce neboli. Málokto si tieto dobroty dokáže odpustiť, takže nezostáva nič iné, len venovať pozornosť čisteniu zubov, aby sme zamedzili škodám, ktoré by bolo nutné po Vianociach opravovať. Čistenie dvakrát denne – môžete pridať aj jedno čistenie po obede – a zubné pasty s fluoridom , ktorý posilňuje zubnú sklovinu sú tou správnou cestou.


Kosti z ryby vedia byť zákerné


Každý rok tá istá téma, babička skoro vykrikujúca: „Pozor na kosti!“ Ak držíte na Štedrý deň pôst, aby ste videli zlaté prasiatko, obvykle sa na večeru vrhnete s nepoznanou chuťou. Je ale pravda, že mať zaseknutú kosť v krku, nie je práve radostná vec. Predstavte si, že musíte absolvovať cestu na pohotovosť a nechať si kosť pinzetou z krku vyberať . Takže naozaj – pozor na ne, dokážu potrápiť.


Jeden krok ústnej hygieny navyše


Kedy inokedy než na Vianoce dopriať zubom nadštandardnú starostlivosť. Odolnosť zubov môžete posilniť napríklad špeciálnými gély GC , ktorými sa zuby potierajú až po čistení zubov a nechávajú sa pôsobiť po celú noc. Pridať môžete jedno dvojminútové čistenie po obede – ale až 30 minút po jedle. Alebo zapojte okrem medzizubnej kefky ešte zubnú niť . Tá dočistí plochy, kde sa zuby dotýkajú, takže ešte lepšie zabránite vzniku zubného kameňa alebo kazu. Kvôli zubom sa na Vianoce obmedzovať nemusíte, len nezabúdajte na pravidelnú a poctivú domácu ústnu hygienu.


Autor: www.nazuby.eu , Andrea Ivaničová

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...