lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Pripraví lekárska fakulta svojich absolventov na všetko s čím sa v praxi stretnú? Štúdium medicíny je medzi všetkými odbormi najdlhšie a určite patrí aj k najťažším. Súčasne platí, ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Štúdium medicíny je medzi všetkými odbormi najdlhšie a určite patrí aj k najťažším. Súčasne platí, že úroveň kvality absolventov tohto študijného odboru je pre spoločnosť najriskantnejšia – nevedomí a nepripravení absolventi štúdia sociálnej práce by zďaleka neboli tak nebezpeční pre spoločnosť ako nevedomí a nepripravení medici.


Nikto z nás nepochybuje o tom, že absolvovanie lekárskej fakulty je len začiatkom cesty ďalšieho nekonečného štúdia, lebo tu ide o to najcennejšie – o život človeka.


Neriešme však len medicínu ako takú. Lekár sa po nástupe do praxe stáva jedným z aktívnych účastníkov, ktorí pôsobia v sektore zdravotníctva. Má v zásade požadovanú mieru informácii o človeku, o chorobách, o liečbe, o liekoch...ale čo všetko vie o sektore, do ktorého prichádza – o zdravotníctve? Takmer nič...
Nechceme žiadnym spôsobom znevažovať alebo spochybňovať predmety, ktoré študenti medicíny musia absolvovať – všetky sú vo vzájomnej previazanosti potrebné, lebo ide o to najcennejšie – o život človeka.


Po mnohých stretnutiach s lekármi, po hodinách rozhovorov si však dovolíme povedať, že ich škola vôbec nepripraví na pôsobenie v sektore, do ktorého prichádzajú. Nemajú takmer žiadne informácie o tom, ako tento sektor funguje - o podmienkach, pravidlách, financovaní. Každý z nich pritom pri svojej práci na ktorejkoľvek pozícii nemôže nebyť konfrontovaný s problémami, ktoré tento sektor trápia. Mnohí z nich sa pritom navyše v tomto sektore nevenujú praktickej medicíne ale naopak – v krátkej dobe sa dostávajú na manažérske posty, kde pacienta takmer nevidia, ale zato riešia pracovníkov, mzdy, zmluvy s dodávateľmi, s poisťovňami. A tak sa z nich stávajú nepraktikujúci stratení lekári a nevedomí manažéri. Treba len dúfať, že tento problém si v reálnom čase všimnú aj zodpovední v sektore a začnú hľadať systémové riešenie, ktoré by odstránilo tento vážny nedostatok a problém, ktorému sú vystavení absolventi lekárskej fakulty a doplnia do osnov štúdia to, čo tam chýba.


Riešenie tohto nedostatku systému vzdelávania v sektore dnes náhradným spôsobom riešia osobitné vzdelávacie programy. Sú ucelené, časovo a finančne náročné a preto ich absolvuje len obmedzená skupina účastníkov.


Health Management Academy poskytuje od roku 2007 manažérske vzdelávanie, ktoré je určené stredným a vyšším manažérom pôsobiacim v rôznych oblastiach zdravotníctva a venuje sa štúdiu nemedicínskych otázok a problémov zdravotníctva ako sektora.
Od roku 2010 Health Management Academy spolupracuje so Semmelweis Univesity Budapest a poskytuje tento program na úrovni akreditovaného manažérskeho programu Master of Science in Health Services Management. Štúdium je určené absolventom druhého stupňa vysokej školy, ktorí pôsobia v zdravotníctve alebo sa zaujímajú o problémy zdravotníctva. Štúdiom v dĺžke päť semestrov vás prevedú poprední experti z praxe. Po splnení všetkých študijných podmienok a obhájení záverečnej diplomovej práce získate medzinárodne uznávaný titul Master of Science in Health Services Management (Msc.)


Program MSc. poskytuje informácie a zručnosti potrebné pre strategické riadenie i každodenné fungovanie v zdravotníctve. Program MSc. v manažmente zdravotných služieb je postavený na moderných poznatkoch zdravotníckeho manažmentu a zdravotnej politiky.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...