lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Psychologické aspekty menštruácie Problémy spojené so ženskými pohlavnými orgánmi zaujímajú medzi zdravotnými problémami úplne špecifické miesto. Močovo-pohlavný systém ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Psychologické aspekty menštruácie



Problémy spojené so ženskými pohlavnými orgánmi zaujímajú medzi zdravotnými problémami úplne špecifické miesto. Močovo-pohlavný systém je obzvlášť zraniteľný a citlivý na emocionálne podnety, a preto sa tu môže rozvinúť široký obraz rôznych funkčných porúch či problémov. V gynekológii sú viaceré problémy často aj somatopsychické. Je to predovšetkým preto, že takmer každý gynekologický problém sa hlboko dotýka podstaty osobnosti ženy a nezriedka zasahuje aj do jej sexuálne a rodinného života i sociálneho postavenia. Gynekologický problém môže provokovať rôzne psychické zmeny a poruchy, môže sa týkať priamo základných túžob, môže posilňovať životnú alebo sexuálnu nespokojnosť, ako aj konflikty v rodine.

Máloktorá fyziologická funkcia je vo všeobecnom povedomí obklopená toľkými nepresnosťami a fámami, či úplnými nezmyslami, ako práve menštruácia. Má to svoje korene už v histórii, kedy sa menštruácia vysvetľovala rôzne – považovala sa za očisťujúci proces aj za chorobu, spájala sa (často sa aj dnes spája) so sexuálnym tabu. Všeobecne platí, že menštruačné tabu má korene v ľudskej tendencii premeniť akýkoľvek čin či udalosť, pri ktorých preteká krv, na nejakú sviatosť či rituál.

Na menštruáciu sa však v niektorých spoločenstvách nazeralo aj pozitívne – menštruačná krv sa používala v liečiteľstve, pri rôznych magických praktikách, považovala sa za účinné afrodiziakum či ako účinný talizman, ktorý prináša úspech pri love a bohatstvo.


I dnes ešte počujeme, že menštruácia vraj ženu očisťuje, že sa menštruačnou krvou zbavuje škodlivín, že menštruácia ženu posilňuje, obohacuje, že je závislá od splnu a podobné nezmysly. Vyskytuje sa i tabuizácia a zákazy, ktoré sa týkajú vzťahu sexuality a menštruačného krvácania. Vo väčšine kultúr sa vyskytujú reštriktívne opatrenia týkajúce sa pohlavného života v období menštruácie.



Vo väčšine kultúr však ženy fakt menštruácie vnímajú väčšinou pozitívne. Chápu ju ako prirodzenú, vitálnu, fyzioloigickú epizódu, ktorá dokazuje dobrý zdravotný stav. V západnej kultúre sa však menej často ako v iných krajinách považuje za nevyhnutnú črtu feminity, ale aj tak toto presvedčenie zdieľa takmer polovica žien. Pozitívom menštruácie aj v súčasnosti je už spomenuté presvedčenie mnohých žien, že sa telo očisťuje od „zlej krvi a jedovatých látok“. Nakoniec, menštruácia je aj akýmsi dôkazom, že žena neotehotnela.
Hoci je menštruačné krvácanie chápané pozitívne, jeho telesné, psychické a sociálne dôsledky sa pociťujú často negatívne. Ženy sa sťažujú na únavu, letargiu, nepohodu, nutnosť prispôsobovať oblečenie, obmedzenie rôznych sociálnych či náboženských aktivít (zvlášť výrazné v Islame). Menštruácia je veľmi privátna záležitosť. „Ukázať“ menštruáciu sa pociťuje prevažne ako hanba (napr. v období očakávaného krvácania ženy často nosia tmavé a voľné oblečenie). V spoločnosti sa o menštruácii veľmi nehovorí, väčšina žien o nej hovorí so svojím partnerom a s príbuznými ženami a priateľkami v intímnejšej atmosfére. Mnohé ženy sa vyhýbajú sexuálnym aktivitám. Menštruujúca žena je tiež vnímaná ako zraniteľnejšia.

V priebehu menštruačného cyklu dochádza viac-menej aj k rôznym psychickým zmenám, ktoré sú najzreteľnejšie v emocionálnej oblasti. Môže sa vyskytnúť úzkosť, depresia, podráždenosť, zhorší sa koncentrácia pozornosti, klesá výkonnosť, horšie sa kontrolujú impulzy, vyskytujú sa poruchy spánku, nechutenstvo, únava, mení sa libido, objavujú sa rôzne bolesti, vyskytujú sa aj opuchy, mení sa kvalita pokožky ap. U niektorých žien sú len veľmi diskrétne, u niektorých však výrazné, a to najmä v predmenštruačnom období. Môžu sa vystupňovať až do takého stavu, ktorý sa chápe ako patologický – tzv. predmenštruačný syndróm alebo premenštruačná dysforická porucha. Na týchto zmenách sa isto podieľajú hormonálne vplyvy, ale opakovane sa preukázalo, že významnú úlohu tu hrá aj samo očakávanie ženy. Patrí sa uviesť, že existuje určítá (avšak percentuálne malá) skupina žien, ktoré sa v premenštruu cítia, naopak, najlepšie. Tieto ženy udávajú vzostup energie a zlepšenie výkonnosti.
Ako je to so súčasnými predstavami o menštruácii? Je menštruácia prirodzená, alebo dokonca škodlivá? Žena predsa musí pravidelne menštruovať, počúvajú gynekológovia vo svojich ordináciách od pacientok, často ako reakciu na nejaký článok v populárnej tlači. Menštruácia je fyziologický a prirodzený jav cyklických hormonálnych zmien v organizme ženy v období jej plodnosti. Pri jej absencii, po vylúčení tehotenstva, pátrame po príčine poruchy.
Antikoncepcia a menštruácia. Naše ženy boli dlho odolné voči prijímaniu priaznivých efektov antikoncepcie. Súvisí to pravdepodobne so všeobecnou informovanosťou populácie. Zníženie intenzity a dĺžky krvácania, odstránenie bolestí, vyváženie nálady či efekt vymiznutia menštruácie k týmto výhodám patrí. Musí žena pri užívaní hormonálnej antikoncepcie menštruovať? O menštruácii hovoríme len vtedy, ak dochádza k ovulácii. Čiže ak nedochádza k ovulácii, vajíčka sa neuvoľňujú a „vaječníky spia“, je cyklické krvácanie čiže pseudomenštruácia, ešte nutné? Nie je, znie správna odpoveď.



Menštruácia je pri užívaní týchto preparátov veľmi slabá alebo sa nedostavuje vôbec, čo je vítaný, príjemný a zdravotne pozitívny efekt. Niekedy si ho ženy, samozrejme po porade so svojím gynekológom, navodia samy tým, že používajú antikoncepciu kontinuálne, nepretržite. Ak im tento spôsob vyhovuje, môžu byť spokojné.





PhDr. Katarína Jandová, PhD.

klinický psychológ

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...