lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ROBOTIKA A LAPAROSKOPIA BUDÚ UDÁVAŤ TRENDY V ONKOCHIRURGII Bratislava, 15. októbra, 2019 – Aké sú najnovšie trendy v oblasti medicínskej operatívy a kam ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 16.10.2019 Zobrazené: 592823x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

ROBOTIKA A LAPAROSKOPIA BUDÚ UDÁVAŤ TRENDY V ONKOCHIRURGII

Bratislava, 15. októbra, 2019 – Aké sú najnovšie trendy v oblasti medicínskej operatívy a kam smerujú inovácie v robotike a laparoskopii? Aj na tieto otázky hľadali odpovede špičkoví chirurgovia z celej Európy počas medzinárodného kongresu v Bratislave, ktorého hlavným organizátorom je už po druhýkrát Chirurgická klinika a transplantačné centrum Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine. V rámci podujatia sa zamerali najmä na oblasť laparoskopických či robotických operácií u tak zložitých výkonov, ako sú onkochirurgické operácie pečene a pankreasu.


Zatiaľ čo laparoskopické výkony ako odstránenie žlčníka alebo operácia prietrže sú samozrejmosťou a sú dostupné pre väčšinu pacientov, tzv. zložitejšie laparoskopické výkony konečníka, hrubého čreva, pečene a pankreasu sú stále pre našich pacientov dostupné len na niektorých pracoviskách. „ Stav vedeckého poznania a klinické dáta hovoria v prospech týchto mininvazívnych výkonov. Pre pacienta prinášajú rýchlejšiu rekonvalescenciu pri porovnateľnej onkologickej radikalite a čo je asi najdôležitejšie, s menším počtom pooperačných komplikácií,“ hovorí prof. MUDr. Alexander Ferko, MD., PhD., z Chirurgickej kliniky a Transplantačného centra Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine.


Na Slovensku sa zoperuje laparoskopicky približne len 20 % pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka, čo znamená, že väčšina pacientov podstupuje výkon klasicky otvorene. Vo svete je však trend presne opačný. Laparoskopicky sa operuje až 80 % prípadov . „ Na Slovensku by sme na dobrých pracoviskách mali operovať laparoskopicky alebo roboticky viac ako 60 % pacientov a na špičkových pracoviskách viac ako 80 % pacientov,“ dodáva prof. Ferko.


Slovensko hostilo najvýznamnejších európskych chirurgov

S cieľom zmeniť prístup k laparoskopickým a robotickým operáciám na Slovensku sa v Bratislave uskutočnil druhý ročník medzinárodnej konferencie Videoonkochirurgia.sk, ktorej hlavným organizátorom je Chirurgická klinika a transplantačné centrum Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine. Uznávaný profesor Amjad Parvaiz z Veľkej Británie, svetový líder v robotickej kolorektálnej chirurgii, vysvetlil, ako sa práve robotická chirurgia etabluje nielen v brušnej chirurgii, ale i v urológii a v gynekológii s cieľom prinášať lepšie výsledky liečby.


Laparoskopická chirurgia je lacnejšia a prínosnejšia. Prečo sa jej nevenujeme viac?

Profesor Bjorn Edwin z Osla prezentoval aktuálne novinky z oblasti chirurgie pečene. Po 30 rokoch je totiž na svete vedecký dôkaz o tom, že laparoskopická chirurgia pečene je prínosnejšia a naviac pre spoločnosť lacnejšia v porovnaní s otvorenými operáciami . Profesor Uwe Wittel z Nemecka priniesol najnovšie poznatky o laparoskopických výkonoch na pankrease a docent Ivanecz zo Slovinska prezradil technické detaily na samotných výkonoch na pečeni.


Slovenskí lekári s unikátnymi výsledkami

Slovenskí lekári pod vedením prof. Alexandra Ferka po prvý krát prezentovali výsledky testovania nového operačného postupu pre rakovinu konečníka, ktorý významne znižuje závažné pooperačné komplikácie a potrebu vývodu, čím zefektívňuje liečbu a následnú rekonvalescenciu.



Výhody mini-invazívnych operácii

Mini-invazívna chirurgia umožňuje liečiť viac pacientov, lepšie, bezpečnejšie a šetrnejšie. Lekári si vďaka modernej medicíne a technológii trúfnu operovať aj to, čo pred pár rokmi bolo ešte tabu. Najnovšie medicínske technológie menia charakter aj tak zložitých operačných výkonov, ako sú chirurgické zákroky v oblasti pankreasu, pečene a kolorektálnej oblasti. Zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi boli niektoré operačné výkony nepredstaviteľné, alebo pacientov po klasickej operácii čakal týždenný pobyt v nemocnici, rok rekonvalescencie, zdevastované svaly či veľká jazva, moderné systémy umožňujúce mini-zásahy do tela pacienta skracujú pobyt v nemocnici na niekoľko dní, rekonvalescenciu na pár týždňov a zanechávajú len zopár jazvičiek. Pri operáciách je menšia strata krvi a telo pacienta sa nepoškodzuje v takom rozsahu. Pacient navyše nemusí užívať vysoké dávky analgetík a môže sa rýchlejšie vrátiť do bežného života.

ZDROJ: grapepr.sk


Štítky :

Prečo vymeniť kávu za matcha čaj?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí...