lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Radíme: Príznaky rakoviny prostaty môžu byť podobné ako pri zväčšenej prostate Košice 15. novembra (TASR) – Muži by v rámci prevencie pred rakovinou prostaty mali navštíviť ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 15.11.2021 Zobrazené: 466325x categoryZaujímavosti

Košice 15. novembra (TASR) – Muži by v rámci prevencie pred rakovinou prostaty mali navštíviť odborníka aspoň od 50. roku veku alebo od 40. roku veku, ak sa karcinóm prostaty vyskytol aj u ich príbuzných, alebo majú niektoré príznaky. Povedal to vedúci lekár Urocentra Nemocnice Agel Košice-Šaca Igor Milichovský, ktorý zdôrazňuje dôležitosť včasnej diagnostiky.V ranom štádiu môže byť rakovina prostaty ochorením bez príznakov. Inak môžu byť podobné ako pri zväčšenej prostate, napríklad slabý prúd moču, časté močenie v noci, dlhý čas močenia, pocit nevyprázdneného močového mechúra. "V pokročilom štádiu má pacient sťažené, obštrukčné alebo dráždivé močenie – spôsobené lokálnym prerastaním karcinómu prostaty do močovej rúry, hrdla, trigona močového mechúra. Lokálna progresia nádoru s obštrukciou ductus ejaculatorius môže spôsobiť hemospermiu, teda krvavý ejakulát a znížené množstvo ejakulátu," povedal s tým, že môže dôjsť aj k impotencii. Pri pokročilom náleze udávajú pacienti i bolesti, najmä bolesti kostí. Metastázy môžu spôsobovať tiež opuchy nôh, inkontinenciu a iné.Relatívne často podľa neho diagnostikujú ešte klinicky nemý karcinóm prostaty v ranom štádiu na základe vyšetrenia PSA, teda prostatického špecifického antigénu v krvi. "Títo pacienti nemajú urologické ťažkosti, alebo majú inú diagnózu, pri ktorej mali v rámci kompletného vyšetrenia vyšetrené aj PSA," uviedol. Toto vyšetrenie v súčasnosti robia mužom nad 40 rokov s pozitívnou rodinnou anamnézou - výskytom karcinómu prostaty u otca alebo súrodenca, a u mužov nad 50 rokov v rámci prevencie.Pripomenul, že väčšina karcinómov prostaty je hormonálne závislá, to znamená, že mužský pohlavný hormón testosterón stimuluje ich vznik a vývoj. "Medzi rizikové faktory patria aj kontakt s kadmiom, ortuťou, izotopmi kobaltu, železa, chrómu, zinku, rádioaktívnym materiálom, chlorovanými fenoxylovými herbicídmi, dioxínmi," dodal s tým, že potvrdená je aj genetická predispozícia rakoviny prostaty.Karcinóm prostaty je najčastejšia malignita urogenitálneho systému. Na Slovensku ide o tretiu najčastejšiu malignitu po rakovine pľúc a hrubého čreva.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...