lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SLeK víta zodpovedné rozhodnutie poslancov NR SR Slovenská lekárnická komora víta zodpovedné rozhodnutie NR SR podporiť výhradu prezidenta SR Ivana Gašparoviča k ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Slovenská lekárnická komora víta zodpovedné rozhodnutie NR SR podporiť výhradu prezidenta SR Ivana Gašparoviča k legalizácii bonusov za lieky uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.


Slovenská lekárnická komora sa v procese schvaľovania tejto novely zákona o liekoch jednoznačne vyjadrila, že bola nielenže prijatá neštandardne rýchlo, ale najmä podporovala, aby v lekárenstve prevážil obchod nad odbornosťou. Spomedzi hlavných výhrad SleK voči návrhu, ktorý poslanci definitívne zamietli, môžeme spomenúť rozpor so stanoviskom OECD a európskou legislatívnou praxou, zavedenie nejasných formulácií, nesúhlas akademickej obce, riziko zvyšovania nákladov na lieky či podporu nekalej súťaže. Okrem uvedeného, návrh poslanca Novotného podporoval kartelizáciu odvetvia, ktorou by štát ako regulátor strácal vplyv na liekovú politiku a takisto preferoval merkantilné praktiky v lekárenstve pred súťažou v kvalite poskytovania lekárenskej starostlivosti.


 Ak by tento návrh prešiel, vznikla by aj reálna hrozba poklesu dostupnosti zásobovania obyvateľstva liekmi.


 SLeK si uvedomuje potrebu úsporných a reformných opatrení v zdravotníctve, aj ich nutný dopad na každý článok liekového reťazca. Rovnako striktne odmieta, aby krízovú situáciu v slovenskom zdravotníctve zneužívali obchodné firmy a profitovali z nej.

Slovenská lekárnická komora je preto rada, že si tieto jej odborné argumenty osvojili aj poslanci slovenského parlamentu a väčšinou hlasov spomenutý návrh definitívne zamietli.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...