lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Sivý zákal predstavuje vysoké riziko pre zdravie a integritu seniorov. Riešenie je pritom veľmi jednoduché. Naši predkovia kvôli katarakte, ako sa sivý zákal nazýva odborne, prichádzali o zrak. Dnes je ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 24.05.2024 Zobrazené: 612504x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Naši predkovia kvôli katarakte, ako sa sivý zákal nazýva odborne, prichádzali o zrak. Dnes je situácia diametrálne odlišná. Kvalita života sa zlepšuje, medicína napreduje míľovými krokmi. Už v priebehu 15 minút vám môže byť prinavrátená nevídaná kvalita videnia. A to doslova.



Sivý zákal môže postihnúť jedno, ale aj dve oči. Môže sa rozvíjať mesiace aj roky, jeho priebeh je ťažké odhadnúť, nakoľko ide o multifaktoriálne a značne individuálne ochorenie. Najčastejšie postihuje ľudí po 60. roku života, je tak tomu až v polovici prípadov. S pribúdajúcim vekom jeho výskyt rastie, u ľudí po 75. roku je prítomný až v 70% prípadov. Vzhľadom na súčasnú dĺžku dožitia na Slovensku ide o vek, v ktorom sú ľudia ešte aktívni a takými chcú ostať.



Život so sivým zákalom však predstavuje pre človeka výrazné riziko. Čím dlhšie prítomnosť sivého zákalu bagatelizuje, tým horšie. Svet postupne začne vyzerať inak. Vplyvom metabolických procesov sa naša prirodzená šošovka zakaľuje, hrubne, menia sa jej dioptrie, a tým sa postupne znižuje kvalita videnia i života. Z nášho bezprostredného okolia sa vytrácajú farby, horšie vnímame rozhrania, sťažuje sa nám orientácia v priestore a v niektorých prípadoch nemusíme rozoznávať ani tváre svojich blízkych. Ľudia sa preto začínajú strániť interakcie s ostatnými a uzatvárajú sa do seba. Mozog však potrebuje podnety na to, aby bol v dobrej kondícii čo najdlhšie.



Vieme, že katarakta je vekom podmienené ochorenie, no môže byť vyvolané aj na základe genetickej predispozície, užívaním niektorých liekov, najmä kortikosteroidov, UV žiarením, RTG lúčmi, infračerveným svetlom, ale i úrazom. Ohrozenejšou skupinou sú však aj ľudia trpiaci iným ochorením. Sivý zákal je totiž sprievodným javom viacerých z nich. Na pozore by sa pred ním mali mať pacienti, u ktorých bola diagnostikovaná cukrovka, toxoplazmóza, zápal dúhovky i zelený zákal (glaukóm).



Nástup sivého zákalu spočiatku nevidno, a to doslova. Odhaliť ho však dokáže očný lekár, a to počas preventívnej prehliadky. Jej význam preto neradno podceňovať. Ideálne je, ak oftalmológa človek navštívi pravidelne, aspoň raz za dva roky. S pribúdajúcim vekom by to malo byť ešte častejšie, teda jedenkrát za rok. Diagnostika sivého zákalu v ranom štádiu znamená, že sa pacient môže vyhnúť pridruženým komplikáciám, ktoré s rozvojom sivého zákalu súvisia a tiež dlhšej a náročnejšej operácii.



Nezúfajte


Čo ak svoj stav človek zanedbá? V tomto prípade môže dôjsť ku javu, ktorý je známy ako beľmo. Vtedy už cez zakalenú šošovku neprechádza svetlo, mozog nevie spracovávať informácie z okolitého prostredia. Našťastie, operácia sivého zákalu je dnes u nás preplácaná všetkými zdravotnými poisťovňami. V rozvinutých krajinách ide pritom o najčastejší operačný zákrok všeobecne. Čím skôr sa pre ňu rozhodneme, tým lepšie.



Pacient má v tomto smere možnosť výberu. Buď zákrok bude mať v rukách očný chirurg, alebo mu bude počas operácie asistovať laserový lúč. Ten z bezpečného zákroku spraví ešte bezpečnejší. Podstata zákroku je nemenná v oboch prípadoch: zbaviť pacienta zakalenej šošovky a prinavrátiť mu vďaka tej umelej lepší zrak, lepší život. Veľa však závisí od toho, pre aký typ šošovky sa pacient rozhodne. A tiež od toho, či je pri operácii použitý spomenutý laser. „Počas operácie, hradenej zo zdravotného poistenia, sa jadro šošovky pomocou ultrazvuku bezbolestne rozdrví a následne sa odsaje. Tento proces sa volá fakoemulzifikácia. Na miesto pôvodnej vnútroočnej šošovky sa do oka vloží umelá vnútroočná – monofokálna šošovka. To znamená, že človeku umožňuje zaostriť iba na jednu vzdialenosť, najčastejšie do diaľky. Na lepšie zaostrovanie do blízka budete potrebovať okuliare aj po rekonvalescencii. Navyše chirurg používa skalpel, ultrazvuk a ostatné ostré nástroje. Operuje bez lasera. “ opisuje zákrok MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia.




Popis obr.: Počas operácie sivého zákalu sa pacientovi zoperuje najprv jedno oko. O pár dní druhé. Zákrok netrvá dlhšie ako štvrťhodinu.


Pri laserovom zákroku už lekár žiadne ostré nástroje nepotrebuje. Ide o najmodernejšiu dostupnú metódu. Je maximálne šetrná, bezpečná a presná. „Očná klinika NeoVízia ako prvá na Slovensku začala pri operácii sivého zákalu využívať femtosekundový laser LenSx . Ten je desaťkrát presnejší než ruka človeka a jeho použitím sa zníži celkové množstvo ultrazvukovej energie na rozrušenie zakalených šošovkových hmôt,“ pokračuje MUDr. Piovarči, ktorého prestížny magazín Forbes zaradil medzi TOP lekárov Slovenska. Tento zákrok už nie je hradený z poistenia, príplatkové sú aj šošovky.
Trendom sú trifokálne. Ideálne sú pre každého, kto pracuje dlhé hodiny na počítači a potrebuje perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj na strednú vzdialenosť.



Ak pacient uprednostňuje dokonalé videnie za šera a za tmy, môže sa rozhodnúť pre asférickú šošovku. Na odstránenie astigmatizmu sa používajú tzv. torické vnútroočné šošovky. Vnútroočné šošovky, monofokálne aj multifokálne, by mali byť vybavené tzv. žltýmm filtrom. Patria k svetovému štandardu a vo vyspelých krajinách sú pouzívané automaticky.



Nástup katarakty možno oddialiť zdravým životným štýlom. „Všeobecne platí, že sivý zákal je vekom podmienené degeneratívne ochorenie, ale určitý vplyv na naň môže mať aj genetická predispozícia. Objaviť sa preto môže už v mladom veku. Vplyv fajčenia na vznik sivého zákalu je preukázaný niekoľko rokov. K zdravému životnému štýlu patrí aj zdravá výživa: ovocie, zelenina, ryby. Do stravy by sme mali zaradiť potraviny bohaté na antioxidanty, akými sú vitamíny C a E, zinok, luteín. Tieto látky chránia oči pred voľnými radikálmi. Ochrana očí pri práci je všeobecným pravidlom, čiastočne platí aj pre prevenciu sivého zákalu, ktorý by mohol vzniknúť napríklad po priamom údere do oblasti oka,“ sumarizuje renomovaný očný lekár, primár Očnej kliniky NeoVízia MUDr. Radovan Piovarči. Zabúdať by sme nemali ani na spomínané a tak dôležité preventívne očné prehliadky u oftalmológa. Nebolia a môžu odhaliť nástup aj ďalších očných ochorení v skoršom štádiu, kedy je ich liečba jednoduchšia. Očnú prehliadku môžete absolvovať práve v NeoVízii, nájdete ju v Bratislave alebo Poprade. Prípadne navštívte jej ambulanciu v Trnave, Ružomberku a Poprade.




ZDROJ: NeoVízia


Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.