lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Slovenská lekárnická komora obnovuje projekt Magistraliter Bratislava 5. júla (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) obnovuje projekt Magistraliter. Ako pre TASR ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 05.07.2019 Prečítané: 1759x Zobrazené: 192446x categoryZaujímavosti

Bratislava 5. júla (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) obnovuje projekt Magistraliter. Ako pre TASR priblížil prezident komory Ondrej Sukeľ, základnou myšlienkou a cieľom projektu je podporiť individuálnu prípravu liekov vo verejných lekárňach. Na webovej stránke Magistraliter.sk nájdu po novom lekárnici dostupné receptúry individuálne pripravovaných liekov (IPL) s podrobným postupom prípravy."IPL tvorili kedysi základný sortiment každej lekárne. Pripraviť ich dokázal jedine lekárnik a boli symbolom tohto povolania. Aj v dnešnej dobe, napriek moderným liekom, predstavujú dôležitú súčasť lekárenskej starostlivosti a majú v lekárni svoje nezameniteľné miesto," uviedol.Podstatnú úlohu podľa Sukeľa zohrávajú napríklad pri výpadku hromadne vyrábaných liečivých prípravkoch, alebo pri špecifických ochoreniach, kedy je pacientom potrebné podať liek v osobitnej liekovej forme.Takto pripravované lieky sú podľa šéfa slovenských lekárnikov zároveň nenahraditeľné aj pre zabezpečenie špecifického terapeutického režimu, či už z dôvodu nedostupnosti vhodného liekového základu hromadne vyrábaných liekov (HVL), alebo na trhu chýbajúcej potrebnej koncentrácie a veľkosti balenia."IPL často ponúka pre pacientov vhodnú alternatívu pri výpadku alebo nedostupnosti predpísaných liekov, alebo najmä pri dermatologických (kožných) problémoch a ochoreniach sú veľmi často využívané," povedal.Jednotlivé receptúry postupne pribúdajú, v praxi vznikajú podľa potrieb pacientov nové. Preto je zoznam receptúr podľa šéfa slovenských lekárnikov postupne dopĺňaný.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...