lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Štátne nemocnice spomalili tempo rastu dlhu o viac ako polovicu Tlačová správa z MZ SR: Akčný plán opatrení v rámci finančného riadenia, prevádzky, nákupov, centrálneho ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Tlačová správa z MZ SR:
Akčný plán opatrení v rámci finančného riadenia, prevádzky, nákupov, centrálneho obstarávania, personalistiky a liekov je hlavným východiskom pre spomalenie rastu dlhu v nemocniciach v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. V porovnaní s predchádzajúcim rokom znížili v roku 2012 celkový objem záväzkov po lehote splatnosti o 55%. Kým totiž v roku 2011 vygenerovali štátne nemocnice nové záväzky po lehote splatnosti vo výške viac ako 160 mil. eur, od januára do decembra roku 2012 klesla táto suma na približne 72 mil. eur. „Prísne nastavenie kritérií a kontrola našich nemocníc prináša ani nie po dvanástich mesiacoch prvé úspechy. Rýchlosť rastu dlhu je o takmer polovicu pomalšia. A to je iba začiatok, keďže v racionalizačných opatreniach a snahe dosiahnuť vyrovnané hospodárenie budeme pokračovať,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.


Racionalizačné kroky vedenia nemocníc pozitívne ovplyvnili aj celkovú stratu týchto zdravotníckych zariadení. Podľa finálnych výsledkov za rok 2012 sa podarilo dosiahnuť výrazné zníženie straty 13-tich fakultných a univerzitných nemocníc v pôsobnosti MZ SR medziročne o 40 mil. eur. Kým v roku 2011 sa toto číslo pohybovalo na úrovni – 156 mil. eur, o rok neskôr sa podarilo tento objem znížiť celkovo na – 116 mil. eur. Tento výsledok vo významnej miere ovplyvnila aj racionalizácia prevádzkových nákladov; aj vďaka prehodnoteniu neefektívnych zmlúv nemocnice v minulom roku ušetrili takmer 15,5 mil. eur. „Opatrenia smerujúce k zefektívneniu hospodárenia našich zdravotníckych zariadení viedli k zníženiu ich stratovosti o 26%, čo považujem za neuveriteľný úspech. A to aj napriek tomu, že náklady na mzdy vo fakultných a univerzitných nemocniciach vzrástli v roku 2012 v porovnaní s rokom 2011 o 40 mil. eur, teda v priemere o 3,33 mil. eur mesačne,“ povedala ministerka zdravotníctva.


Najvýraznejšie sa na všetkých výdavkoch nemocníc v pôsobnosti MZ SR podieľajú najmä osobné náklady. Od roku 2009 narástla táto výdavková položka v nemocniciach v pomere k výnosom od zdravotných poisťovní z priemernej úrovne 60% na 72% v roku 2012. „Je pravdou, že naše nemocnice vynakladajú na platy zamestnancov naozaj veľký podiel z príjmov od zdravotných poisťovní. Sú obdobia, kedy v niektorých nemocniciach toto číslo dosahuje aj viac ako 90%, čo je naozaj veľmi veľa. Ak chcú nemocnice „prežiť“, racionalizačné opatrenia musia byť nevyhnutnou súčasťou ich každodenného fungovania,“ dodala Zuzana Zvolenská.


Pokiaľ ide o štruktúru záväzkov zdravotníckych zariadení v pôsobnosti MZ SR po lehote splatnosti, v tejto kapitole už dlhodobo figurujú najmä dlhy voči dodávateľom liekov a špeciálneho zdravotného materiálu (ŠZM). „Pohľadávky po lehote splatnosti dodávateľov liekov a ŠZM tvoria približne 50% celkového objemu záväzkov našich nemocníc. Aj preto ostáva jednou z priorít racionalizácie zdravotníckych zariadení práve lieková politika. V spolupráci s riaditeľmi nemocníc pracujeme na racionalizácii a optimalizácii nákupu liekov, ŠZM a dietetických potravín tak, aby sme všetky prostriedky využívali čo najefektívnejšie. Tieto opatrenia by mali v roku 2013 znížiť výdavky nemocníc na lieky v priemere o 10% a takto nastavený trend by mal pokračovať aj v roku 2014. Keď uvážime, že na lieky minuli naše nemocnice v roku 2012 viac ako 70 mil. eur, ušetriť by celkovo mohli niekoľko miliónov,“ konštatovala ministerka zdravotníctva.


Ministerstvo bude v spolupráci so zdravotníckymi zariadeniami v racionalizačných opatreniach pokračovať aj naďalej. „Uvedomujem si, že dosiahnuť kladný hospodársky výsledok v tak ťažkých finančných podmienkach nie je možné v priebehu niekoľkých mesiacov. Nastúpili sme však na cestu racionalizácie, v ktorej mienime pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Som však rada, že nastavené opatrenia prinášajú prvé úspechy,“ dodala Zuzana Zvolenská.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...